Tuggning har mycket stor betydelse för kroppens välbefinnande och därför är också tänderna och käkarnas rörelser viktiga. Tuggandet ger signaler både till magen/tarmarna och hjärnan. För barn är tuggandet särskilt viktigt då det påverkar käkarnas tillväxt och andningen. 

Dagens föda ger sällan tillräckligt tuggmotstånd, vilket påverkar kroppen negativt. Redan från början behöver man tugga ordentligt för att käkarna ska växa till. Det som annars händer är att hakpartiet blir för litet och att tänderna inte får plats ordentligt.

För att tänder och käkar ska växa ut ordentligt krävs också att kroppens näringsbalans är god. Det handlar framför allt om mineraler och fettlösliga vitaminer som behövs både för tändernas tillväxt och för att förhindra kariesangrepp då salivens näringsinnehåll är viktigt för återmineralisering av tandemaljen. 

Det senare beror på att det alltid bildas syror när man äter och då ska saliven buffra och hjälpa kroppen att neutralisera syrorna. I buffringssystemet ingår att tandens emalj släpper ifrån sig kalcium och fosfater i små mängder.

Så snart syraattacken är över är det meningen att salivens innehåll av dessa ämnen ska stoppa tillbaka dessa ämnen i emaljen, det vill säga återmineralisera emaljen. Sker inte det kommer tänderna skapa hålrum där bakterier trivs och man får kariesangrepp.

När man tuggar simuleras många olika funktioner i kroppen inte minst salivproduktion liksom produktion av enzymer och hormoner som är viktiga för matsmältningen. Om man mest intar flytande föda verkar ämnesomsättningen försämras och man kan få näringsproblem bara på grund av sämre nedbrytning av födan och sämre upptag i tarmen. För många äldre kan detta vara ett stort problem.

Tuggning behöver alltså stimuleras både hos barn och äldre personer, men eftersom tuggning har viss betydelse för den allmänna hälsan så är det bra för alla att tugga. Att ändra kosten för att skapa mer tuggmotstånd är en bra hälsoinvestering. Men man kan också behöva vissa hjälpmedel.

Olika tuggummin finns för att öka tuggmotståndet och en intressant innovation är elastiska tuggummin av silikon, som bland annat säljs av Jawpeer. Se mer artikel i Tf-bladet (där vi tyvärr skrivit att tuggklossarna är av plast, men det rätta ska alltså vara silikon som inte släpper ifrån sig skadliga ämnen).

Till artikel i Tf-bladet
Här kan du köpa silikontuggummi/tugghjälp
Till tidigare artikel på hemsidan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)