Många tandläkare har svårt att se infektioner i tändernas rötter och särskilt gäller det kindtänderna som har tre eller flera rötter. Med vanlig tandläkarröntgen kan en rot skymma infektionen och en panoramaröntgen visar inte heller alltid alla tandrötterna. Tredimensionell röntgen (CBCT) klarar bättre att diagnostisera infektioner i kindtänderna, men inte ens en sådan röntgen är helt säker. Fler borde dock få 3-D-röntgen då de har oförklarliga besvär med tänderna. 

Varför ser inte tandläkare infektioner i rotspetsarna på kindtänderna (molarerna)? En anledning är att en infektionen kan ligga gömd bakom en rot och då syns det inte på vanlig röntgen och inte heller alltid på panoramaröntgen. 3-D-röntgen (CBCT) gör att man kan skala av tandens skikt och se igenom hela tanden. Ofta kan man då upptäcka infektioner i rotspetsarna eller under själva tanden. 

Men det finns också infektioner som kroppen inte kapslar in. I sådana fall går bakterierna ut i kroppen och ställer till besvär på andra ställen. Ofta är detta förknippat med ett dåligt immunförsvar. Det innebär att kroppen inte klarar att bekämpa och kapsla in bakterierna. I sådana fall kan infektionen spridas i kroppen och ställa till besvär på andra ställen än i tänderna. 

Många förbättrar hälsan då rotfyllda tänder tas bort. Men det kan vara svårt att hitta en tandläkare villig att ta bort rotfyllda tänder. 

Se mer om olika röntgenmetoder i Tf-bladet
Till forskningsartikel om CBCT-röntgen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)