Nu har samtliga fem kontaktade tandläkare vägrat ta bort två rotfyllda tänder  på Christine Lundqvist. Trots att de visste frågan så har hon fått komma på konsultation innan de gett något svar.Det kostar pengar. Christine är förtvivlad och undar om man verkligen inte får bestämma över sina tänder?

De rotfyllda tänderna har redan från början orsakat problem. Christine Lundqvist har mängder av besvär bland annat feber, nervryckningar, frekventa näsblödningar, bihåleproblem, kliande utslag och en känsla av obehag liksom krypningar i området där de rotfyllda tänderna sitter. 

Flera läkare har konstaterat att hon har högt CRP, vilket tyder på en pågående infektion. Ingen av alla de specialister hon varit hos har kunnat hitta orsaken.

Själv är hon nu övertygad om att infektioner i de rotfyllda tänderna orsakar symtomen. Besvären kom 2017/18 i samband med att två tänder i överkäken rotfylldes och därefter har problemen förvärrats

Christine har genomgått flera års lidande helt i onödan. Hon är ändå glad och tacksam att hon kommit på orsaken och tänker att hon kommer att förbättra hälsan så snart de två rotfyllda tänderna är borta.

Men hon hittar ingen tandläkare villig att ta bort de två rotfyllda tänderna och hon kan inte göra det själv.
- Jag har under kort tid varit hos fem olika tandläkare för att få mina rotfyllda tänder borttagna, säger hon. En av tandläkarna sa efter undersökningen att det är ”olagligt” att ta bort rotfyllda tänder och en annan sa att det inte är  ”tillåtet” att ta bort dem.

- Det är märkligt att man inte själv får bestämma vad man ska göra med sina döda tänder, konstaterar hon.

Varje tandläkarbesök kostar pengar liksom nya röntgenbilder. Christine har helt i onödan betalat för konsultation hos fem tandläkare då ingen velat ta bort hennes rotfyllda tänder. Dessutom har hon fått olika besked.

Tre av fem tandläkare, påstår att det inte syns några infektioner på de bilder som tagits. Trots alla års undersökningar är det först i år hon fått en tredimensionell röntgen (CBCT), vilken ger större möjlighet att se infektioner runt tandrötterna eller under dem.

Tandläkare som tar infektioner i tandrötter eller i käkbenet på allvar vittnar liksom Tandhälsoförbundets medlemmar om folk som är sjuka av infektioner under rotfyllda tänder respektive i käkbenet. Så snart den rotfyllda tanden tas bort tillfrisknar i allmänhet patienten. Detta gällde också Christine som efter att tanden togs bort tillfrisknade från sina sjukdomssymtom och dessutom återfick sin energi.

Sjukvården belastas av läkares och tandläkare oförmåga att hitta orsaker till ohälsa i tänderna. Många sådana patienter skickas runt i vården, får mängder av provtagningar och konsulterar specialister inom olika discipliner. Det är kostsamt för samhället.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)