- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Inflammationer i tandköttet och benförlust runt tandimplantat är inte ovanligt, enligt SVT:s granskning av medicintekniska produkter. Det hjälper inte att sköta tänderna ordentligt har Martin Sjölander fått erfara. Han har aldrig haft några kariesangrepp orsaken till implantaten är en olycka med utslagna tänder. Sedan flera år har han titanimplantat i käkbenet. Efter några år upptäcktes inflammationer och en tid senare började käkbenet brytas ner. Kan det vara överkänslighet mot metaller?
Besvär av titanimplantat är inte ovanligt. Tandvårdsskadeförbundet kontaktas av personer med sådana problem. En del blir bättre efter borttagning av implantaten och ofta tål de keramiska implantat bättre. Flertalet hade inte fått periimplantit om de fått zirkoniaimplantat istället för sådana gjorda av titan.
Mycket forskning finns som visar känslighet för titan eller andra metaller i implantatet. Att titan från implantat läcker ut i kroppens vävnader med högst koncentrationer intill implantatet har visats bland annat av Mattias Pettersson vid Umeå universitet. Tidgare har många läkare och tandläkare trott att titan var stabilt, men det är alltså fel. Metalliska material frigörs och tränger ut i kroppen.
Särskilt mycket titan läcker ut från implantatet om flera olika metaller finns i munhålan, eftersom starka galvaniska strömmar bildas mellan dem. Särskilt allvarligt är det man har guldkronor. Berglund och Carlmark har redovisat några fall där borttagning av guldkronorna gjorde att patienten efter en tid tålde sina titanimplantat.
Förekomst av och den stora ökningen av peri-implantit följer i spåren av titanimplantat. Tandläkare som använder keramen Zirkonia ser mycket få fall av periimplantit eller andra bivekrningar. Vid analyser av titanimplantat har man förutom titan funnit även nickel och palladium, vilket många är allergiska mot. Nickelallergi är vanligt i befolkningen, vilket ökar risken för att få allergiska reaktioner mot implantatet.
I SVT:s reportage spekuleras det om att periimplantit handlar om vilken sorts implantat man använder, om de är skrovliga eller släta osv. Tandvårdsskadeförbundets uppfattning är att det handlar om överkänslighet mot metaller och att det därför blir inflammation runt implantaten. Bakterier eller andra mikroorganismer kan därefter invadera.
Till SVT:s inslag om Martin Sjölander och hans problem med nedbrytning av käkbenet
Till SVT:s granskning om EU-märkning av implantat
Till Tandvårdsskadeförbundets pressmeddelande
Se immunolog Vera Stejskals föredrag om känslighet för metaller (2015)