
Den pågående debatten om avsaknad av konsumentskydd när det gäller djursjukvård påminner mycket om hur det är inom tandvården. Djurens sjukförsäkring är privat medan tandvårdsförsäkringen är en del av den statliga och regionala välfärdsförsäkringen. Trots det måste patienter i tandvården precis som husdjurens ägare betala merparten av kostnaderna själva. Sällan ges klara besked om kostnaderna och uppstår komplikationer, dåligt utförda jobb eller liknande, så måste patienten betala nödvändiga åtgärder och omgörning själv. Konsumentskyddet är obefintligt.
Sveriges Radio har tagit upp debatten om djursjukvårdens kostnader. Det är bra och även där behövs regeländringar för att skapa bättre skydd för konsumenten. Man skulle faktiskt kunna byta ut veterinären mot tandläkaren och djuren mot tandvårdspatienter och historierna som berättas skulle bli näst intill identiska.
Tandvården är oreglerad och tandläkarna kan ta ut vilka priser som helst. Flertalet ligger dock i samma storleksordning som det statliga referenspriset som myndigheten TLV beslutar om och som presenteras på deras hemsida. Kostnaderna för större arbeten som exempelvis implantat kan dock skilja sig åt med många tiotusentalskronor.
Det är för patienten i tandvården svårt att byta tandläkare, vilket även tycks gälla mottagning för husdjuren. På mindre orter finns endast ett fåtal tandläkare och i många fall känns det psykiskt jobbigt att byta då man årligen besökt och lärt känna en tandläkare.
Vid flera tillfällen har patienter fått erfara att det är svårt att hitta en annan tandläkare villig att ta emot en patient som är missnöjd med sin gamla tandläkare och det kan till och med vara svårt att få en "second opinion". Det tycks som om tandläkare skyddar varandra och den som vill byta har svårt att hitta en tandläkare villig att ta emot en "besvärlig patient". Vi känner till att flera folktandvårdsmottagningar tvingat iväg patienten till en annan stad då "tider saknas" på den egna orten. Om det är medvetet eller inte är svårt att bevisa, men Tandvårdsskadeförbundet känner till flera personar som har erfarenhet av de svårigheter som redovisats ovan.
Bättre konsumentlagstiftning behövs liksom tandläkarförsäkringar som faller ut så fort en åtgärd behöver göras om eller om en misslyckad åtgärd ska repareras. Det behövs också domstolar som dömer i klagomål från patienterna för att rättspraxis ska skapas. Det kan handla om att en tandläkare vill rotfylla en tand och misslyckas, vilket är mycket vanligt. Då betalar patienten den första åtgärden, därefter betalar patienten omgörning av rotfyllningen och kvarstår problemet och tanden måste dras ut betalar patienten även för utdragningen. Har man väl påbörjat en behandling är det väldigt svårt att avbryta och i det fallet liknar det djursjukvården. Det här systemet slår hårt på den som lever på marginalen och även om ett högkostnadsskydd finns i tandvården så kan det ändå handla om flera tiotusentals kronor.
Konsumenträttigheter saknas i tandvården (tidigare inlägg på hemsidan)
Om kostnader för sjuka djur hos veterinären