- Forskning
- Hälsa
Inflammationer i tandköttet börjar i allmänhet med att kroppen reagerar mot bakterier i munhålan och på tänderna. Så småningom kan djupa tandköttsfickor uppstå och man får början till tandlossning (parodontit). Många sjukdomar förknippas i dag med låggradig inflammation i tandköttet och nyligen har bland annat rapporterats om förhöjd risk för stroke hos unga personer med parodontit.
Hur parodontit uppstår finns beskrivet bland annat i Läkartidningen och i den artikeln nämns också att man hittills funnit att 57 olika sjukdomar förmodligen har sitt ursprung i inflammerat tandkött/tandköttsfickor. Det handlar om allt från diabetes till hjärtkärlsjukdomar. Att ha en bra bakterieflora i munhålan är viktigt och även Q10 har visat sig hämma tandlossningsbakterier.
Nu har finska forskare funnit ökad risk för stroke hos personer under 50 år som har parodontit, det vill säga inflammationer/infektioner i djupa tandköttsfickor. Ju allvarligare parodontit desto allvarligare stroke och forskarna fann också att risken för stroke ökade om det gjorts rotfyllningar eller tandutdragningar.
Det är alltså viktigt att även som ung hålla efter sina tänder och då inte bara för att slippa karies utan också för att bakterier i munhålan kan öka riskerna för andra sjukdomar. Redan för tio år sedan skrev tandläkare om behovet av att kontrollera om ungdomar har parodontit eller begynnande sådana problem. Anledning är dels att parodontit hos unga kan vara mycket aggressivt med ett snabbt förlopp och dels att tidig upptäck förbättrar chansen till egenvård.
Tyvärr tycks parodontit öka bland ungdomar. Därför är det viktigt att föräldrar verkligen hjälper barnen med tandvården och att de större barnen lär sig hur man effektivt borstar sina tänder. Matvanorna är också viktigtiga för att man ska kunna behålla en bra bakterieflora i munnen och därmed mota bort de skadliga och aggressiva bakterierna. Socker ökar exempelvis de dåliga och kariesframkallande bakterierna.