Den egna tandhälsan är viktig av många skäl. Dels blir det dyrt med alla tandlagningar om man har många hål och dels så ökar risken för många andra sjukdomar om man har mycket karies, rotfyllda tänder och eventuella käkinfektioner. Många andra knep än att dra ner på socker finns. 

Tandhälsan handlar mycket om att ha en god näringstatus och bra bakterieflora både i munhålan och tarmen. Näringen handlar både om det som kommer tanden till godo via blod och lymfa och om salivens näringsinnehåll. I dag fokuserar tandläkare alltför mycket på att man ska minska sockerkonsumtionen trots att det egentligen främst handlar om att ha en god allmän näringsstatus. 

Saliven har stor betydelse för tandhälsan då en basisk saliv är bäst lämpad att överkomma den plötsliga surhet som uppkommer då man äter. Saliven behöver ha en god buffringsförmåga och det får den genom att ha högt innehåll av mineraler och fettlösliga vitaminer. 

God näringsstatus får man genom att äta allsidigt, men det kan också behövas vissa kosttillskott. Exempelvis har så gott som alla svenskar brist på D-vitamin (särskilt under vintern), zink, magnesium och selen. Samtliga av dessa ämnen är viktiga för tandens uppbyggnad och förmåga till reminieralisering. 

Att koka sin egen buljong av märgben, kycklingben, fiskben med mera är bra och att äta soppa på sådan buljong åtminstone tre gånger per vecka ger kroppen både mineraler och vissa fettlösliga vitaminer. 

Syrade eller fermenterade grönsaker ger också mycket näring inklusive bakterietillskott. Gör man inte det behövs bakterietillskott även för bakteriefloran i  munnen. Tänk också på att socker och mycket snabba kolhydrater försämrar bakteriefloran i munnen och ger utrymme för fler syrabildande bakterier. 

Bakterier fäster gärna till tandens yta och bildar biofilm. I den finns många olika bakterier och andra mikroorganismer som intar speciella roller och skyddar varandra. Det som försämrar tänderna är när bakterierna bildar syror som orsakar att tanden frigör kalcium och fosfater, vilket i sin tur försämrar tanden. 

Skydd mot bakterier och karies: 
- Tandborstning, tandtråd, mellanrumstandborstar med mera är bra för att minska bakterierna på tandytan.
Algen Ascophylum nodosum (Plaque off) tycks ha egenskaper som gör att bakteriebeläggningen på tänderna minskar och också gör att dessa bakterieplaque blir porösa och lätta att skrapa bort. 
- Tandkräm med hög halt hydroxiapatit verkar också minska plackbildningen på tänderna och bidrar till reminieralisering.
- Saliv rik på mineraler ökar chansen för återmineralisering och detsamma gäller om man använder tandkräm med hydroxiapatit.

Se mer artikeln "Laga tänderna med kosten"
Se också Steven Lin och hans hemsida om "dental diet"

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)