Tänderna är en del av kroppen och att de är hela och fina är viktigt för hälsan. Kosten är betydelsefull och framför allt mineralerna kalcium, fosfor och magnesium samt de fettlösliga vitaminerna A, D och K2. Även C-vitamin behövs för att hålla tandköttet i bra trim. Men hur är det med tandborstning och tandkräm? Hur viktigt är det och vad ska man tänka på?

Tandborstning morgon och kväll är bra för att hålla rent runt tänderna samtidigt som tandköttet masseras. Ursprungsbefolkningar hade dock inga tandborstar, men ändå enormt bra tänder. Så kanske är just tandborstningen mindre viktig än kosten. Det är ändå bra för säkerhets skull att borsta tänder morgon och kväll.

Det som händer när man får hål i tänderna är att kroppens remineralisering inte hinner med. Om man äter för mycket godis eller äter för ofta eller intar sura drycker försöker tänderna kompensera för den tillfälliga ökade surhet som uppstår. Det innebär att tänderna släpper ifrån sig kalcium och fosfater för att neutralisera syran. Sedan är det meningen att tänderna ska återta mineralerna och binda dem i form av hydroxiaptit i tandemaljen, men kroppen hinner inte alltid med. 

Om man har näringsfattig saliv, sur saliv eller om man äter ofta och särskilt om man äter ofta och för mycket godis så hinner inte kroppens återtag av mineraler med. Man får alltså först små minihål där kalcium och fosfater läckt ut och sedan blir hålen större och otrevliga bakterier koloniserar och producerar ännu mer syra. 

Viktigt är alltså att ha tillräckligt med näringsämnen i saliven, det vill säga man måste äta näringsrik kost och det är bra om kroppen är något basisk vilket också har med kosten att göra. 

Tandkräm kan hjälpa till att skapa bättre näringsmiljö runt tänderna. Moderna tandkrämer som innehåller minst 15 procent hydroxiapatit är något som hjälper tändernas reminieralisering på ett naturligt sätt. Tanhälsoförbundet förordar sådana tandkrämer. Flera sådana tandkrämer finns på marknaden bland annat Splat och Biomed. 

Många tandläkare anser att tandkräm med fluorider är bra mot karies. Fluorider har liknande effekt som hydroxiapatit och kalcium/fosfater eftersom det kan binda till emaljen och täppa till de små hålen som bildas när man äter, dricker med mera.

Problemet är bara att fluorider kan vara skadliga och hos en del är gränsen för skadlighet mycket låg. Det är alltså viktigt att man inte får i sig för mycket fluortandkräm och därför ska den alltid spottas ut efter tandborstning och inte sväljas. Små barn är särskilt känsliga. Fluor kan påverka hormonbalansen och öka risken för cancer. 

Fluor har också en egenhet att vara mer stabil i emaljen än hydroxiapatiteten och kalcium/fosfater. Det positiva är att saliven behöver bli ordentligt sur för att fluor ska frigöras från emaljen när den väl bundits dit. Samtidigt minskar kroppens förmåga att neutralisera plötsliga syraattacker. 

Hydroxiapatit är en naturlig ingrediens i tändernas emalj och dentin och i forskningsstudier har sådan tandkräm lika bra eller bättre förmåga att minska risken för karies jämfört med fluortandkräm. I förebyggande syfte är tandkräm med hydroxiapatit bra, men är förstås ännu mer positivt för den som lätt får kariesangrepp.

Se artikel i Tf-bladet
Till mer om hydroxiapatit i tandkräm på Tf:s hemsida  
Här kan du köpa tandkräm med hydroxiapatit

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)