Alltmer forskning kommer som visar att tandkräm eller annan profylax med hydroxyapatit fungerar väl så bra och i bland bättre än om de baseras på fluorider. Här finns alltså en naturlig substans som hjälper kroppen att laga tänderna utan risk för biverkningar. 

Hydroxyapatit har använts av NASA sedan 1970-talet för att ersätta mineraler som normalt lakas ur tänder och skelett under längre tid i tyngdlöshet.  Ett japanskt företag tog fatt i detta material och påbörjade studier för att eventuellt kunna använda det till till tandkräm i syfte att förebygga  karies. 

Nu finns flera företag som tagit fram tandkrämer med hydroxiapatit. Det japanska företagets tandkräm heter Apagard och det tyska företagets heter Karex. Produkter finns även för barn, som munsköljmedel och som gel.

Hydroxiapatiten består alltså av kalcium och fosfater som är det som tändernas emalj och dentin är uppbyggda av. Det sker alltid ett utbyte av dessa mineraler i emaljen i huvudsak för att neutralisera syror.

Många studier bekräftar nu att hydroxiapatit ökar takten för ett eventuellt kariesangrepp att läka och förhindrar dessutom att "hål i tänderna" uppstår. 

Tandkrämer med detta hydroxiapatit visar sig också ha andra positiva egenskaper som att tänderna blir vitare, ilningar minskar och eventuellt kan också muntorrheten avta hos dem med sådana problem.

Ännu bättre kanske är att hydroxyapatit skapar sämre möjligheter för bakterier att fästa på tänderna och minskar därmed plackbildningen. 

Tandkräm med fluorider medför också att tandens emalj hårdnar genom att fluor bildar fluorapatit som binds till tandsubstanden. Men fluor i höga halter kan vara giftigt och känsligheten för fluor skiljer sig mellan individer.

Nu finns alltså tandkrämer, munsköljning och geler som man kan använda själv eller ge till sina barn utan att vara ängslig för fluorets negativa effekter 

Till tysk undersökning 2019
Till forskningsrapport  hydroxyapatit respektive fluorider och remineralisering av karies
Till forskningsrapport jämförelse gel med hydroxiapatit respektive fluorider

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)