- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Alltmer forskning kommer som visar att tandkräm eller annan profylax med hydroxyapatit fungerar väl så bra och i bland bättre än om de baseras på fluorider. Här finns alltså en naturlig substans som hjälper kroppen att laga tänderna utan risk för biverkningar.
Hydroxyapatit har använts av NASA sedan 1970-talet för att ersätta mineraler som normalt lakas ur tänder och skelett under längre tid i tyngdlöshet. Ett japanskt företag tog fatt i detta material och påbörjade studier för att eventuellt kunna använda det till till tandkräm i syfte att förebygga karies.
Nu finns flera företag som tagit fram tandkrämer med hydroxiapatit. Det japanska företagets tandkräm heter Apagard och det tyska företagets heter Karex. Produkter finns även för barn, som munsköljmedel och som gel.
Hydroxiapatiten består alltså av kalcium och fosfater som är det som tändernas emalj och dentin är uppbyggda av. Det sker alltid ett utbyte av dessa mineraler i emaljen i huvudsak för att neutralisera syror.
Många studier bekräftar nu att hydroxiapatit ökar takten för ett eventuellt kariesangrepp att läka och förhindrar dessutom att "hål i tänderna" uppstår.
Tandkrämer med detta hydroxiapatit visar sig också ha andra positiva egenskaper som att tänderna blir vitare, ilningar minskar och eventuellt kan också muntorrheten avta hos dem med sådana problem.
Ännu bättre kanske är att hydroxyapatit skapar sämre möjligheter för bakterier att fästa på tänderna och minskar därmed plackbildningen.
Tandkräm med fluorider medför också att tandens emalj hårdnar genom att fluor bildar fluorapatit som binds till tandsubstanden. Men fluor i höga halter kan vara giftigt och känsligheten för fluor skiljer sig mellan individer.
Nu finns alltså tandkrämer, munsköljning och geler som man kan använda själv eller ge till sina barn utan att vara ängslig för fluorets negativa effekter
Till tysk undersökning 2019
Till forskningsrapport hydroxyapatit respektive fluorider och remineralisering av karies
Till forskningsrapport jämförelse gel med hydroxiapatit respektive fluorider