- Hälsa
- Politik

Den statliga myndigheten TLV fattar beslut om vilka statliga stöd som går till tandvården och fastställer de så kallade riktpriserna som utgör grund för det stöd som betalas ut till tandläkaren från Försäkringskassan. Nu föreslås förändringar som kan komma att bli till det bättre för patienten. Hela förslaget är ute på remiss och vem som helst kan avge ett remissyttrande.
Det statliga stödsystemet för tandvården är komplicerat och består av en mängd åtgärder med särskilda koder. Stödet betalas ut av Försäkringskassan direkt till tandläkaren. Det viktiga är att patientens direkta kostnad minskar med detta stöd som också kallas tandvårdens högkostnadsskydd. Nu har TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) sett över möjligheterna till stöd.
Ett område gäller möjlighet att använda proteser och nuvarande förslag innebär att tandläkaren under vissa omständigheter kan ta bort en frisk tand för att få bättre möjlighet att göra en protes eller sätta in implantat. Tidigare har det statliga tandvårdsstödet inte täckt en sådan åtgärd.
Omfattande tekniska komplikationer som uppstår vid insättning av implantat föreslås ersättas. Tidigare gavs ingen sådan ersättning, vilket då belastade patienten. Omgörning av implantat kommer också att vara möjligt inom en ersättningsperiod. Tidigare fanns begränsningar för hur många implantat som fick göras om.
Rådgivande samtal kommer Försäkringskassan också att kunna ersätta om det handlar om ändrat beteende för att förebygga sjukdom. Detta som en anpassning till de nya nationella riktlinjerna för tandvården.
Senast den 20 april vill TLV ha synpunkter på remissen. Därefter kan TLV fatta besluta om föreslagna förändringar. Först 2023 är tanken att förändringarna ska träda i kraft.
Till TLV:s hemsida med mer information om förändrat och förbättrat tandvårdsstöd
Till Tandläkartidningens information