">

Klarlagt är att titanimplantat i käkbenet avger nanopartiklar och joner till omgivande vävnader och att immunförsvaret därmed triggas igång. Om det sedan är vanlig allergi eller "bara" en immunologisk reaktion diskuteras. Oavsett vilket så är implantat av Zirkonia ett bättre alternativ på grund av titanets immunologiska effekter.

Ingen anledning finns att ha titanimplantat i käkbenet. Orsaken är dess immunologiska effekter. I tandvården finns helt metallfria alternativ till alla applikationer och gällande implantat är det alltså Zirkonia som är alternativet. Det läker in fint och ger sällan biverkningar.

Zirkonia är ett keramiskt material. Ursprunget är metalloxider av zirkonia, men efter kraftig upphettning bildas ett keramiskt material ungefär som när aluminiumoxider bildar glas. Inga metalljoner avges dock finns en liten risk för små mängder nanopartiklar av Zirkonia, men i betydligt lägre omfattning än vad som avges från titanimplantat. 

Tyvärr går fortsatt introduktion av Zirkoniaimplantat långsamt i svensk tandvård, trots att det använts i mer än 25 år i vårt land. Det innebär att allt fler får titanimplantat som kan orsaka immunologiska reaktioner och sjukdom.  

Allt fler rapporterar besvär av titan. Det kan handla om kroppslig smärta och värk, problem med ögon och öron, extrem trötthet och mycket mer. En del klagar också på hudutslag på ansikte, hals och övriga kroppen. 

Besvär av titan tycks vara mer vanligt om personen i fråga har andra metaller i munnen eller till och med om hen har ett höftimplantat i metall. Det uppstår helt enkelt korrosion. Ibland kan det därför räcka att ta bort andra metaller som amalgam, guld eller kromkobolt i kronor och broar för att korrosionen ska minska till en för kroppen acceptabel nivå.

Till forskningsrapport om diagnostiska test och frågan om allergisk eller immunologisk reaktion (engelska)
Till forskningsartikel om titanets immunologiska effekt (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)