- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Rotfyllningar blir aldrig helt bra och många som rotfyller behöver göra om den en eller flera gånger på grund av infektioner. För den som ändå väljer att göra en rotfyllning finns flera material att välja på för rengöring, tätning och för själva fyllningen. Möjliga materialval finns sammanställda i en artikel i Tandläkartidningen och för den som trots allt vill rotfylla kan det vara nyttig läsning som underlag för diskussion med tandläkaren om materialval.
Refererad artikel är skriven för tandläkare, men kan ändå vara intressant läsning för patienter. Dock tar den inte upp biverkningar av materialen och nämner inte individuell känslighet. Artikeln är ändå en god sammanfattning av de olika material som finns.
Vid en rotfyllning måste tandroten rensas från nerver och blodkärl och kanalerna slipas eller filas för att inget organiskt material ska finnas kvar. I artikeln redovisas olika instrument som kan användas. I vissa fall ser inte tandläkaren en rot eller del av en rot och då kan den fortsätta att ställa till besvär. Anledningen är att rotkanalerna inte är några släta och runda rör utan varierar i utbredning och komplexitet. Det är alltså svårt att både komma åt och hitta samtliga rotkanaler.
För att i möjligaste mån får rent och bakteriefritt i rotkanalerna spolas roten med olik spolvätskor. De som tas upp i artikeln är natriumhypoklorit (NaOCl), etylendiamintetraättiksyra (EDTA), klorhexidindiglukonat (CHX) och jodjodkalium. Formaldehyd används vid rotfyllning med N2, men tas inte upp i artikeln. Formaldehyd kan en del må dåligt av och N2 är ett material som tidigare varit förbjudet i Sverige men nu godkänns på grund av EU:s regelverk. Tandvårdsskadeförbundet varnar för N2 då många fått allvarliga besvär av det.
Tätning av kanalens väggar görs med en sealer och det är viktigt att tätningen fungerar annars kommer bakterier att komma in i tanden och ställa till problem. Sealern är ofta en komposit, men tidigare användes zinkoxideugenolbaserade sådana. Sealers finns också baserade på silikon och kalciumhydroxid. Vissa personer kan vara känsliga för eugenol och har blivit sjuka av detta material.
När allt detta är färdigt täpps rotkanalen till vanligen med guttaperka eller kalciumydroxid. Det finns också nya material, men dessa är tyvärr inte så väl utprovade. Ovanpå detta sätts en fyllning eller krona.
Forskning visar dock att rotfyllningar aldrig blir helt täta. Flera fallrapporter finns om att borttagning av rotfyllda tänder botat kroniska åkommor och kopplingen mellan rotfyllningar, hjärtkärlsjukdomar och bröstcancer finns. Tänk efter före innan en rotfyllning görs och om rotfyllning övervägs läs Tandläkartidningens artikel för att kunna diskutera val av rotfyllningsmaterial med tandläkaren.
Till artikeln i Tandläkartidningen
Till information om rotfyllningar (TF:s hemsida)
Rotfyllningar mer information