- Hälsa
Nya siffror från SKI, Svenskt Kvalitetsindex, visar att skillnaden i kundnöjdhet mellan privattandvården och folktandvården fortsätter att vara stor.
Enligt SKI är Folktandvårdens största utmaning personalbristen, vilket påverkar både kontinuitet och väntetider. Privattandvården utmärker sig genom bättre tillgänglighet, mer personlig service och högre betyg inom engagemang, lyhördhet och proaktivitet.
Alltsedan SKI började mäta kundnöjdheten inom tandvården har betygen varit höga. I år (2025) noteras en fortsatt smärre nedgång i branschen som helhet, med ett nöjdhetsindex på 74,4. År 2024 låg index på 74,7. Trots detta behåller tandvården en stark position i jämförelse med många andra branscher.
En av faktorerna, vilken påverkar nöjdheten mest, är möjligheten att få träffa samma tandläkare vid varje besök. Över 80 procent av privattandvårdens kunder har haft denna kontinuitet. Men mindre än hälften av Folktandvårdens patienter har haft samma erfarenhet.
- Att bygga en relation med sin tandläkare skapar trygghet och förtroende, vilket är en avgörande faktor för kundnöjdheten. Privattandvården har en tydlig fördel här, medan folktandvården påverkas av hög personalomsättning, förklarar Johan Parmler, vd på SKI.
I de öppna kommentarerna kommer det fram att pris och tillgänglighet är bland de mest frekvent förekommande ämnena. Flertalet patienter upplever att tandvården är dyr, och priset lyfts även denna gång som ett återkommande klagomål i årets mätning.
- Vi ser att höga kostnader gör att vissa patienter avstår från att gå till tandläkaren, och långa väntetider är en annan faktor som påverkar upplevelsen negativt. Det är en oroande trend som branschen behöver adressera, säger Johan Parmler.
För att kunna möta patienternas förväntningar pekar SKI:s undersökning på flera förbättringsområden i såväl den privata tandvården som i Folktandvården.
Privattandvården: Det finns fortsatt behov av att säkerställa god tillgänglighet. Några kommentarer rör kostnader och en önskan om tydligare prisinformation. Men överlag är kommentarerna positiva, vilket tyder på att det framför allt handlar om att förstärka det man redan gör bra – särskilt när det gäller service och relationer.
Folktandvården: Det är viktigt att hantera personalbristen och förbättra kontinuiteten för patienterna. Även kommunikationen och tydligheten kring behandlingar och kostnader behöver stärkas.
- Om inte åtgärder vidtas för att förbättra tillgängligheten och personalförsörjningen inom folktandvården kan skillnaderna mellan privat och offentlig tandvård öka ytterligare. Patienterna vill ha trygghet, kontinuitet och en bättre vårdupplevelse – och det kommer vara avgörande för framtiden, avslutar Johan Parmler.