En del av Tandhälsoförbundets medlemmar har kraftig käksmärta som känns upp mot ögat och örat. Sällan hittar läkare eller tandläkare något fel på patienten. Inflammationer i inuti käkbenet kan vara orsaken, men kunskapen om detta fenomen är mycket låg i Sverige. De som har den får inte hjälpa patienterna. 

Borttagning av inflammerat käkben förbättrar hälsan hos många och en del blir helt friska efter sådana ingrepp. Ändå finns detta inte med i de nationella riktlinjerna för tandvården. De som hjälper patienterna till och med motarbetas av myndigheterna.

Allvarlig käksmärta ska man enligt Socialstyrelsen lära sig leva med, kognitiv terapi, bettskena och kanske rörelseövningar är det som erbjuds. Detta trots att många med sådana besvär slipper smärta och återfår hälsan då inflammerat käkben tas bort. 

Klinisk kunskap finns, forskning finns liksom mängder av patienter som berättar att de blivit av med så kraftfulla smärtor att de varit på väg att ta sina liv. Ändå tar inte Socialstyrelsen upp detta fenomen och SBU har inte gjort några kunskapssammanställningar inom området.

Inom den svenska tandläkarkåren finns ett kompakt motstånd mot att hjälpa personer med inflammationer i käkbenet. Om de hade bemödat sig med att öppna käkbenet och kika in hade de sett hur en fettliknande vävnad hade vällt ut. Det kan knappast betraktas som normalt ben.

Tf tog hit Johann Lechner från Tyskland för att berätta om käkbensinflammationer, men så gott som inga tandläkare anmälde intresse. Föredraget finns inspelat och alla som så önskar kan ta del av det via hemsidan.

Lechner visar bilder på hur ett inflammerat käkben ser ut, visar mikroskopbilder och diagram över mätning av cytokiner. Särskild uppmärksamhet ger han till cytokinen RANTES som bidrar till att trigga igång kroppens immunförsvar. Den är skyhögt över det normala i inflammerat käkben. Den finns också i cancertumörer och möjliga kopplingar finns.

En av ytterst få svenska tandläkare som under lång tid opererat bort inflammationer i käkbenet har nu förlorat sin legitimation. Hon har botat många patienter som sjukvården under årtionden gått bet på genom att ta bort inflammationer i käkbenet. Hon anses vara en fara för patientsäkerheten trots att patienterna tillfrisknat efter hennes behandlingar. 

Mycket finns att fundera över när det gäller svensk tandvård. Helt klart är att patienten själv måste vara sin egen hälsodetektiv. Nu blir det allt svårare att få adekvat vård i Sverige och Tf behöver nu hjälpa sina medlemmar att komma till tandläkare utomlands.

Många är dock alltför sjuka för att klara långa resor eller har inte ekonomiska möjligheter till det. De får ingen hjälp, trots att både klinisk erfarenhet och forskning finns till stöd för behandling som alla med sådana besvär borde få. Socialstyrelsen har dessa personers lidande på sitt samvete. Ett politiskt initiativ behövs för att få en bättre fungerande myndighet. 

Till föredrag om käkbensinflammationer (svensk undertext)
Till professor Bouquots föreläsningar
Till artikel i Tandläkartidningen som berättar om mediciner som kan orsaka käkbensinflammationer

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)