Redan i slutet av 1800-talet fann forskaren Miller att bakterier i munhålan kunde orsaka sjukdomar i övriga kroppen. Något senare satte Price in rotfyllda tänder på tusen kaniner och fann att kaninerna fick samma sjukdomar som den som tidigare burit tanden. Nu har modern forskning bekräftat resultaten och nu vet vi att många sjukdomar som hjärtinfarkt, lunginflammation, stroke och cancer kan orsakas av dålig tandhälsa och bakterieansamling i munhålan. 

Forskning visar alltså tydligt att munhålebakterier sprids via svalget, luftrören och blodet ändå fortsätter läkare och tandläkare hävda att många besvär som tandvårdsskadade har är psykiska. Om bakterier sprider sig från munhålan ända upp i hjärnan så är det ännu lättare för gifter från tandvårdsmaterial att spridas.

Många sjukdomar kan alltså bero på dålig tandhälsa  då bakterier och andra mikroorganismer sprider sig till övriga kroppen. Bland dessa finns hjärtinfarkt, stroke, lunginflammation och flera former av cancer. Men det pågår diskussioner om att även neurologiska sjukdomar kan orsakas eller åtminstone förstärkas av bakteriefloran i munhålan. 

Viktigt är därför att ytterligare förbättra befolkningens tandhälsa, se till att inga infektioner får fäste i tandköttet som kan leda till tandlossning och djupa tandköttsfickor med mängder av bakterier. Dock är det viktigt att inte bara arbeta med att utrota bakterier, vilket de flesta tandläkare är inne på. Allra bäst är att ha en funktionell bakterieflora i munhålan där de goda bakterierna finns som hjälper kroppen att bryta ner föda och att förhindra att skadliga bakterier tar över. 

Bra matvanor utan socker är bra, fibrer för dem som tål det och dagliga tillskott av bra bakterier till exempel i form av syrade grönsaker. Tillförsel av magnesium och fosfater kan behövas om man inte får i sig tillräckligt via födan. Selen och Q10 är också väsentligt liksom C-, K- och D-vitaminer. Animalisk buljong hjälper också till att stötta kroppens mineralbalans och ser till att saliven blir basisk. 

Tandborstning morgon och kväll är bra. Tandkräm med hydroxiapatit hjälper till att hålla tänderna rena. Anledningen är att bakterierna klumpar ihop sig och har svårt att fästa på emaljen och det skapas mindre biofilm än om annan tandkräm används. Dessutom är hydroxiapatit det ämne tänderna består av och är inte giftigt som fluoriderad tandkräm som annars har liknande egenskaper. 

Till forskningsartikeln som sammanfattar kunskaperna om orala bakterier och kopplingen till olika sjukdomar
Till abstract av fler forskningsartiklar i ämnet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)