- Hälsa

Tandläkartidningen refererar en forskningsartikel som redovisar att MS-patienter har sämre tandhälsa än genomsnittet trots att de de har högre sociekonomisk status än normalbefolkningen. Studien gjordes i Australien med 1500 deltagare. En del med denna sjukdom har blivit bättre efter amalgamsanering. Finns ett samband mellan sämre tandhälsa, amalgam och MS?
Av forskningsstudien framgår att MS-sjuka i högre utsträckning än andra går till tandläkaren och att de röker i mindre utsträckning. Detta tillsammans med att de är mer välutbildade och inte tillhör den fattiga delen av befolkningen borde betyda god tandhälsa. Men här är det uppenbart tvärtom.
Var femte person med diagnosen MS ansåg att de hade dålig tandhälsa och mer än hälften hade haft tandvärk det senaste året, vilket är betydligt mer än normalbefolkningen. MS-sjuka rapporterade också högre frekvens muntorrhet, förändrad smak och smärtor i. Bland dem med MS var det bara 10 % som inte hade några av dessa besvär. Detta trots bra munhygien och god vanor när det gällde tandborstning etc.
Forskarna menar att själva sjukdomen kanske kan leda till sämre tandhälsa. Men det skulle också kunna vara tvärtom.
Tandvårdsskadeförbundet kommer i kontakt med MS-sjuka som förbättrats eller i alla fall fått den negativa utvecklingen att stanna upp när de tagit bort sina amalgamfyllningar. Forskning visar också att det finns kopplingar mellan antal amalgamytor och MS. Mer om detta finns att läsa på hemsidan. Se här .
Det finns en del forskning som tyder på att kelering eller avgiftning också kan vara till god hjälp vid MS. Se mer här. Se också Birgitta Brunes hemsida www.brunes.com
Inte bara kvicksilver utvecklingen av MS utan även andra gifter har sannolikt betydelse liksom ärftliga faktorer. Kroppens möjlighet till avgiftning är delvis ärftligt betingad och kan ha betydelse vid utveckling av olika kroniska sjukdomar.
Miljöfaktorer som sämre tandhälsa och om man utsatts för gifter t ex från hobbyfärger eller mat kan vara bidragande orsaker. Den som är MS.sjuk kan uppenbart ha god nytta av avgiftning och även av borttagande av amalgamfyllningar och andra metaller i tänderna.
Till artikeln i Tandläkartidningen
Till den vetenskapliga rapporten