Många barn och tonåringar behöver idag tandställningar på grund av trångställda tänder, överbett med mera. Bettfel som en del tandläkare, forskaren Weston A Price med flera anser orsakas av näringsbrister, munandning och att barnen inte tuggar tillräckligt mycket under uppväxten. Tandläkare Steven Lin ger råd om hur man som förälder kan minska risken att barnet behöver tandställning.

Föräldrar kan hjälpa barnen att minska risken för karies, tandköttsinflammationer och behov av tandställningar, säger tandläkare Steven Lin som skrivit boken The Dental Diet. Nu har vi förstått att barnens käkar och tunga i allra högsta grad påverkar tänderna. Genom korrigera dåliga vanor kan man minska risken att barn behöver tandställningar. 

Träning av tuggmuskler och ansiktsmuskler är viktigt för att tänder och käkar ska kunna växa till på ett korrekt sätt. Viktigt är att barnen andas med näsan och inte med munnen. Anledningen är att när man andas med näsan så lägger sig tungan bak i gommen och utövar tryck på käkarna så att de vidgas och växter ut  korrekt. 

När man håller läpparna stängda och andas med näsan ligger tänderna an mot varandra och då skapas perfekt anpassning av överkäken och underkäken. Barn som ammas andas genom näsan under amningen och påverkas då positivt. 

Idag har barn ofta allergier eller återkommande infektioner som gör dem täppta i näsan. Då blir det lätt så att barnen etablerar munandning, vilket enligt Steven Lin och John Mew senare leder till risk för felställda tänder som behöver korrigeras med tandställning. 

Att äta frukt och grönsaker som ger ordentligt tuggmotstånd är viktigt för att träna käkmusklerna och också för att utöva tryck på käkarna. Idag är ofta födan för lättuggad för att träna käkmusklerna ordentligt. 

Steven Lin föreslår ett stort antal övningar föräldrar kan göra med sina barn för att förbättra andningen och käkmusklerna. Bland annat föreslår han att man kan uppmana barnet att hålla för näsan och hålla andan i några sekunder. Att man gör andningsövningar med omväxlande långsam andning och snabb andning.

Ett annat sätt är att låta barnet ligga på golvet med handen på magen och titta hur handen lyfts upp vid varje andetag. Prova också att hålla andan en stund och andas ut långsamt. Steven Lin föreslår också att barnet får använda ett sugrör i ett glas vatten och blåsa ut genom sugröret. 

Han tycker också det är viktigt att barnen får tugga ordentligt redan vid tidig ålder på ett äpple eller en morot. Till och med tuggummi tycker han att större barn kan använda för att öva tuggmusklerna. 

En del barn är allergiska eller får återkommande snuva och täppt näsa, vilket i sig leder till att de behöver andas med munnen. Steven Lin skriver att det i fall med återkommande luftvägsinfektioner finns anledning att kontrollera om barnet har D-vitaminbrist då det kan ökar risken för infektioner. 

Tandläkare Weston A Price, som var verksam under första halvan av 1900-talet, visade med sin forskning att god näringsstatus är viktigt för att käkarna ska växa till ordentligt. Framför allt ansåg han att modern kost är alltför fattig på mineraler och fettlösliga vitaminer. Han förordade buljong på märgben, fisk eller fågel för att förbättra närningsstatusen, vilket han visade minskade kariesangreppen. 

Om barnet ändå fått för trånga käkar och behöver rätta till tänderna så har bland annat John Mew skapat tandställningar som gör att man inte behöver ta bort några tänder utan istället skapar tryck mot käkarna så att de växer till. Därmed får tänderna så småningom plats. Mer om detta i Tf:s film om ortotropics. Se länk nedan. 

Till Steven Lins hemsida och råd till föräldrar (engelska)
Till mer om Weston Price och Steven Lin på Tf:s hemsida
Till John Mews redovisning av hur tänderna växer till och anpassar sig samt hur alternativa tandställningar fungerar (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)