Rotfyllda tänder innehåller alltid bakterier, vilket forskare inom området vet. Det har hittills visat sig omöjligt att bli av med skadlig biofilm inuti tandroten och särskilt i dess spets. Forskning pågår och nu presenteras på Tandläkartidningens hemsida nya metoder för att skapa mer bakteriefria tandrötter vid rotfyllning. 

Det handlar om små minirobotar av magneter som till sig binder ett moln av nanopartiklar av järnoxid. Järnoxiden i sin tur skadar bakterier och förstör bakteriefilmen och därtill kan delar av bakterierna föras ut ur rotkanalen. 

Detta är ett tydligt bevis för att rotkanalerna aldrig blir bakteriefria, trots att tandläkare påstår det. På hemsidan har vi tidigare tagit upp forskning som visar att det alltid finns bakteriefilm på rotkanalernas insida

Märkligt är att tandläkarhögskolorna inte lär ut att rotfyllda tänder alltid innehåller bakterier. Man kan tycka synd om tandläkare som inte förstår riskerna med bakteriefilm i tandens rotkanaler, men den som får lida är patienten. Forskning för att utveckla nya tekniker för att bli av med bakteriefilmen på rotkanalernas väggar bevisar att dagens rotfyllningar aldrig blir helt bakteriefria. Det är också därför folk blir sjuka av sina rotfyllningar.  

Bakterier finns också inuti dentinkanalerna och dit verkar inte de små minrobotarna med järnoxider kunna komma då de trots nanostorlek är för stora. Dentinkanalerna (som går tvärs igenom tanden) blir alltså inte bakteriefria ens med den nya tekniken. Och inte heller kommer bakteriedödande medel åt dem. 

Tills vidare kan Tandhälsoförbundet inte rekommendera att rotfylla tänder. En död tand innehåller alltid bakterier som dagens tekniska utveckling ännu inte klarat att eliminera. Bakterierna bidrar till inflammationer och att cytokinen RANTES bildas som bidrar till utveckling av inflammationer inuti käkbenet. 

Det i sin tur kan orsaka många besvär som hjärtkärlproblem, cancer och kroniska sjukdomar. Tills vidare är det bäst att ta bort en infekterad tand istället för att rotfylla den. 

Till artikel i Tandläkartidningen
Till forskningsrapporten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)