
Rotfyllda tänder innehåller alltid bakterier, vilket forskare inom området vet. Det har hittills visat sig omöjligt att bli av med skadlig biofilm inuti tandroten och särskilt i dess spets. Forskning pågår och nu presenteras på Tandläkartidningens hemsida nya metoder för att skapa mer bakteriefria tandrötter vid rotfyllning.
Det handlar om små minirobotar av magneter som till sig binder ett moln av nanopartiklar av järnoxid. Järnoxiden i sin tur skadar bakterier och förstör bakteriefilmen och därtill kan delar av bakterierna föras ut ur rotkanalen.
Detta är ett tydligt bevis för att rotkanalerna aldrig blir bakteriefria, trots att tandläkare påstår det. På hemsidan har vi tidigare tagit upp forskning som visar att det alltid finns bakteriefilm på rotkanalernas insida.
Märkligt är att tandläkarhögskolorna inte lär ut att rotfyllda tänder alltid innehåller bakterier. Man kan tycka synd om tandläkare som inte förstår riskerna med bakteriefilm i tandens rotkanaler, men den som får lida är patienten. Forskning för att utveckla nya tekniker för att bli av med bakteriefilmen på rotkanalernas väggar bevisar att dagens rotfyllningar aldrig blir helt bakteriefria. Det är också därför folk blir sjuka av sina rotfyllningar.
Bakterier finns också inuti dentinkanalerna och dit verkar inte de små minrobotarna med järnoxider kunna komma då de trots nanostorlek är för stora. Dentinkanalerna (som går tvärs igenom tanden) blir alltså inte bakteriefria ens med den nya tekniken. Och inte heller kommer bakteriedödande medel åt dem.
Tills vidare kan Tandhälsoförbundet inte rekommendera att rotfylla tänder. En död tand innehåller alltid bakterier som dagens tekniska utveckling ännu inte klarat att eliminera. Bakterierna bidrar till inflammationer och att cytokinen RANTES bildas som bidrar till utveckling av inflammationer inuti käkbenet.
Det i sin tur kan orsaka många besvär som hjärtkärlproblem, cancer och kroniska sjukdomar. Tills vidare är det bäst att ta bort en infekterad tand istället för att rotfylla den.