Många svenskar lider av magnesiumbrist då våra jordar är magnesiumfattiga. Mineralet har många viktiga funktioner i kroppen och stor betydelse för benbildning och kalciummetabolismen. För mycket kalcium och för lite magnesium leder till farligt höga halter kalcium inne i cellerna. 

Att upprätthålla kroppens mineralbalans är väsentligt för hälsan. Brist på magnesium ger många negativa effekter som kan leda till urkalkning av skelettet, hög blodtryck och kroniska sjukdomar. Hjärtläkaren Thomas Levy från USA anser t.ex. att magnesiumbrist är orsak till flertalet sjukdomar. Även tandläkare Steven Lin som skrivit boken the Dental Diet anser att magnesiumbrist är allvarligt och leder både till problem med tänderna och många kroniska sjukdomar inklusive sömnproblem och högt blodtryck.

Magnesiumbrist försämrar mitokondriernas möjlighet att bilda den energiform (ATP) som cellerna behöver för att kunna göra sitt arbete. Om cellerna har energibrist fungerar de inte optimalt och symtom kan uppstå. Det gäller också tänder och skelett som indirekt blir påverkade av magnesiumbrist. Cellernas inflöde av kalcium och kalium påverkas också negativt av magnesiumbrist. Under sådana förhållanden kan kalcium lagras inne i cellerna och därmed blockera viktiga funktioner och bland annat ge kramper.

Risken för parodontit (tandlossningssjukdom) ökar om man har magnesiumbrist visar ny forskning. Flera anledningar till det finns och bland annat hänger det ihop med att magnesium minskar risken för inflammationer. 

Många tandvårdsskadade har problem med låga magnesiumhalter och tar ofta tillskott bland annat för att minska kramp i musklerna. Det finns många orsaker till att de flesta svenskar kan behöva tillskott av magnesium. Vissa får dock problem med diarré och då kan spray eller olja på huden vara ett alternativ då magnesium även tas upp via huden. 

Se mer Steven Lins hemsida (engelska)
Till artikel av Thomas Levy om risker vid magnesiumbrist (engelska)
Till forskningsrapport om magnesiumbrist och parodontit (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)