Bakterier i rotfyllda tänder eller inflammationer i tandkött eller käkben orsakar oxidativ stress. Det innebär att det bildas fria radikaler som kan förstöra eller hindra verkan av olika biokemiska processer, vilket leder till sjukdom. Den amerikanske hjärtläkaren Thomas Levy anser att oxidativ stress är orsak till många sjukdomar och att man behöver öka magnesium och C-vitaminintaget för att hindra allvarliga effekter på kroppen, eftersom dessa ämnen är antioxidanter minskar stressen. 

Thomas Levy intervjuas av Jack Kall som är ordförande i IAOMT:s styrelse. IAOMT  är förkortning för International Academy of Oral and Medicine Toxicology. Tandläkare kan ansluta sig till IAOMT och kan också få fortbildning om hur man amalgamsanerar säkert och mycket mer. Se mer IAOMT.org

I intervjun berättar Thomas Levy att han fick hela sin världsbild ikullkastad då han träffade tandläkaren Hal Higgins som påstod att flertalet sjukdomar beror på infektioner i munhålan. Levy som var en erkänd och duktig hjärtläkare fick helt tänka om. 

Hal Huggins (död sedan flera år) visade att alla rotfyllda tänder var infekterade och det är också det som Tf visar på sin hemsida www.rotfyllningar.info . Sedan beror det på hur bra kroppen är på att hantera denna stress om man blir sjuk eller inte. (Kroppen reagerar på liknande sätt antingen det är psykisk eller fysisk stress). En del dör enligt Levy i hjärtinfarkt kort tid efter att de fått en rotfyllning, medan andra kan ha dem hela livet. 

Levy pratar i intervjun om generella infektioner som influensa eller borrelios och om fokala infektioner i munhålan som oftast består av bakterier och andra mikroorganismer skyddade av en biofilm. De senare är alltså extrem svåra att bli av med. Mikroorganismerna genererar gifter som gärna samlas i hjärtats blodkärl, näsans slemhinnor och i luftrören. När man sväljer dessa toxiner så kan hela tarmfloran förändras. 

Infektioner i munhåla och käkben kan leda till ökad risk för patogena bakterier, dålig andedräkt och mängder av sjukdomar. Bäst är alltså att ta bort sådana infektioner och då handlar det om att ta bort rotfyllda tänder och att att ta bort eventuella inflammationer som kan ha bildats inuti käkbenet. Problemet är att tandläkare vill behålla tänder, säger Jack Kall, vilket i sin tur innebär att alltför många rotfyllningar görs och att ingen tandläkare vill ta bort dem. 

Oxidativ stress innebär, berättar Thomas Levy, att olika proteiner och större molekyler som enzymer oxideras. Det i sin tur innebär att de förlorar elektroner och därmed störs kroppens biokemi. Det kan t.ex.  handla om att vissa enzymer inte fungerar alls eller att deras funktion försämras. Det kan också ändra strukturen på viktiga proteiner. 

Levy anser att infektioner eller inflammationer i munhålan är den viktigaste orsaken till stress och uppkomst av oxidativ stress och fria radikaler. Men även olika miljögifter och psykiska besvär kan orsaka detta. 

Han anser att de viktigaste ämnena som behövs för att minska denna oxidativa stress är magnesium och C-vitamin. För lite magnesium gör att kalcium lagras upp inne i celler, vilket i sig kan leda till sjukdomar. Han anser också att hormoner av olika slag som östrogen, testosteron, insulin och sköldkörtelhormoner behöver vara i balans för att minska den oxidativa stressen. 

Man ska i första hand ta bort orsaken till infektioner eller inflammationer i kroppen, eftersom det alltid leder till kroppslig stress. Ofta handlar det om att ta bort rotfyllda tänder eller att rensa bort inflammationer i käkbenet. Ofta behöver man göra allt på en gång för att minska den kroppsliga stressen. Han säger också att en treåring som fått leukemi alltid bör genomgå tredimensionell röntgen (CBCT) för att kontrollera för eventuella infektioner i munhålan. De måste i så fall omedelbart tas bort. 

Precis som Tf säger anser Thomas Levy att läkare och tandläkare behöver arbeta ihop för att hjälpa patienter att hantera sina sjukdomar. 

Till intervjun (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)