Att gå till tandläkaren när man är barn går nog an om man inte har några hål att laga. Ska man laga kan det vara desto mer traumatiskt. Tänkt då på att det finns möjlighet att få lasertandvård. Tandläkarlaser tar snabbt bort karies, det känns knappt och någon bedövning behövs inte. 

Tandläkarlaser har funnits en längre tid, men fortfarande är det inte särskilt vanligt. 

Tandläkaren lyser som med en liten lampa på hålet och barnet får ett par häftiga glasögon för att inte skadas av laserljuset. Det är nästan som att göra en resa till en främmande planet. Laserljuset träffar bakterierna och det blir en liten vattenexplosion när vattnet tar upp laserenergin.

De små bakterierna expoderar och sugs bort med tandläkarsugen. Ingenting av tandsubstansen påverkas utan det är bara bakterierna som försvinner. Möjligen kan det lukta lite bränt. Inte heller tandköttet tar skada.

Någon bedövning behövs inte då laserljuset i sig har en bedövande effekt. Hela proceduren med att laga tanden blir betydligt mindre plågsam för barnet än om tandläkaren använder borr och bedövning. Man slipper förstås också borrljudet som kan upplevas som skrämmande. 

Tandläkare som använder tandläkarlaser skriver det på sina hemsidor och därför är rekommendationen att googla där man bor för att kontrollera om det finns någon tandläkare med sådan utrustning i närheten av bostaden. Det går också att ringa till Tandhälsoförbundet, men vi har tyvärr inte koll på alla tandläkare med sådan utrustning.

Läs artikeln i Tf-bladet om lasertandvård. 
Läs mer om laser och lasertandvård

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)