Tf-bladet nr 4/19 hade en artikel om lasertandvård för att bland annat behandla karies och tandköttsinflammationer. I Dental Tribune finns en intervju med tandläkaren och professorn Josep Arnabat-Domínguez som jobbat med och forskat om laser sedan början av 1990-talet. Laser är ett modernt verktyg som inte har de negativa effekter borren har. 

Professor Arnabat-Dominquez använder samma sorts laser som vi skrev om i Tf-bladet. Denna typ av laser har flera användningar i tandvården, menar den spanska professorn. Lasern går att använda på både mjuk och hård vävnad i munhålan och man behöver därför inte flera olika utrustningar utan det räcker med en. 

Mjukvävnadsbehandling med Er,Cr:YSGG-laser minskar smärta och svullnad vid operationer och det innebär stora fördelar för patienten, säger han. Dessutom läks sårvävanden mycket bra efter laserbehandling. Man kan alltså slippa både bedövning och mediciner efter ingreppet.

Dessutom slipper man borrens vibrationer och värmeutveckling som faktiskt till och med kan skada tanden. Borttagning av karies med laser gör också att man inte riskerar ta bort för mycket av tanden och det blir sterilt direkt. 

Arnabat-Dominquez berättar också att lasern utvecklats mycket under de drygt 25 år han använt den. I dag är den här typen av lasrar mer effektiva och snabbare än tidigare och det går också att komma åt på lite undanskymda ställen. Han upplever således många fördelar med lasertandvård och anser att alla tandläkarkliniker ska ha en laser.

Till artikeln i Dental Tribune
Till artikel i Tf-bladet om laser

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)