Tandläkarförbundet har precis som Tandvårdsskadeförbundet drivit frågan om att alla som tvingats avbryta behandlingar till följd av pandemin ändå ska ha rätt till högkostnadsskyddet. Nu föreslår regeringen en lagändring för att förlängning av högkostnadsskyddet ska kunna bli verklighet. Det måste först röstas igenom i riksdagen. 

Både Tandläkarförbundet och Tandvårdsskadeförbundet är oroade över tandhälsan, Särskilt gäller det personer över 70 år som myndigheterna  uppmanat att stanna hemma för att minska risken för smitta. Det har lett till att många inte heller kommit till tandläkaren ens för att fortsätta påbörjade åtgärder. För flertalet har tandvård sökts endast i mycket akuta fall. 

Stor oro finns från båda förbunden att detta leder till sämre tandhälsa. Hos äldre personer som är muntorra och/eller äter mediciner som påverkar kariesfrekvensen kan tandhälsan förändras mycket snabbt. 

Tandvårdens högkostnadsskydd löper över ett kalenderår, vilket innebär stora subventioner för dem som kommer över gränsen 15 000 kr. Gör man omfattande arbeten med flera kronor, broar, delproteser eller tandimplantat nås denna nivå mycket snabbt. 

Risken finns nu att patienter som före Covid-19 påbörjade en tandläkarbehandling tvingas till en ny period, vilket innebär att de betalar minst 6000 kr innan de når den magiska gränsen 15 000 kronor över vilken försäkringskassan betalar 85 procent av kostnaden. Redan från början är kostnaderna höga, men om man dessutom tvingas till en ny period på grund av Covid-19 ökar det den enskildes ekonomiska påfrestning. 

Till regeringens pressmeddelande med anledning av kompensation av högkostnadsskyddet
Till Tandläkartidningens artikel om behov av kompensation av högkostnadsskyddet
Till inlägg på hemsidan om krav på förlängt högkostnadsskydd på grund av Covid-19

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)