- Hälsa
- Politik

Hudblekningsprodukter i form av salvor och tvålar med giftigt kvicksilver säljs framför allt i afrikanska länder. Det är bra att Sveriges radio tar upp detta tema. Tandvårdsskadeförbundet kämpar internationellt tillsammans med andra organisationer för att få bort kvicksilver från marknaden. Att bleka huden med kvicksilvertvålar eller kvicksilversalvor kan orsaka njurskador och många av de besvär som amalgamskadade får. Även i Sverige har det förekommit försäljning av hudblekningsprodukter.
Så här säger en ung kvinna i radiointervjun:
– Ju ljusare hy du har, desto sötare och sexigare är du. Du ser mer classy ut, folk lägger märke till dig.
Hon handlar i en butik som har många olika hudkrämer för blekning av huden. Många svarta afrikanska kvinnor bleker huden, men även en del män gör det, berättar butikens föreståndare. En undersökning från Världshälsoorganisationen (WHO) visar att så många som 77 procent av alla kvinnor i Nigeria använder någon typ av metod för att bleka sin hud.
Doktor Jibril Essa är hudläkare på ett statligt sjukhus i Abuja i Nigeria och berättar om riskerna dessa kvinnor utsätter sig för.
– Vi ser en hel del uttunnad hud, hud som åldrats i förväg eller hud som fått mörka eller ljusa fläckar, berättar doktor Essa. Men eftersom vi är en hudklinik ser vi bara hudproblemen – de här preparaten kan orsaka inre skador också, säger hon.
Det handlar om njursvikt, benskörhet, leverskador och nedsatt immunsystem. Men, säger hon, dem träffar inte vi här, de hamnar på akuten. Frågan är om de förstår att det är kvicksilver som orsakar skadorna.
Doktor Essa berättar att det enligt nigeriansk lag är förbjudet med kvicksilver och steroider och att användningen av hydrokinon hårt reglerat. Samtliga ingredienser ingår i preparat för hudblekning. Kontrollen är nästan obefintlig så produkter med dessa ämnen finns överallt ändå, säger hon.
– Vi får in många patienter med uppenbart blekt hy och svåra njurskador. Vi kan inte bevisa något, men vi kan misstänka, säger hudläkaren Jibril Essa.
Riskerna är alltså stora även i dessa fall trots att kvicksilver tränger in via huden på liknande sätt som när svenska tandsköterskor hanterade amalgam med bara händerna. De knådade och klämde ut överskott av kvicksilver och en del trängde in genom huden medan en del förångades och hamnade via lungorna i kroppen.
Till radioprogrammet om hudblekningsprodukter
Till mer information på Tf:s hemsida