Flera debattörer däribland Agnes Wold påstår att kosten inte har någon betydelse för hälsan och likadant är det enligt henne med kosttillskott. Nu har en professor emeritus i kostvetenskap i en debattartikel redovisat hur fel detta synsätt är. Kosten har mycket stor betydelse för hälsan och risk för sjukdom. Gällande tänderna har kosten också enormt stor betydelse och äter man näringsfattigt kommer kariesangrepp. Det handlar alltså inte bara om socker utan om en allmänt god näringsstatus.

Professorn i kostvetenskap Gunnar Johansson berättar i en debattartikel i Dagens Medicin att han varit i kontakt med Sveriges Radio och Agnes Wold för att de sprider felaktig information om kosten (podden Fråga Agnes Wold). Han menar att det kan leda till försämrad hälsa om folk tar Agnes Wold på orden. 

Johansson hänvisar till vetenskapliga studier som visar att de största riskfaktorerna för förtida död och sjukdom är kostrelaterade. Uppskattningsvis är 80 procent av förtida död samt kroniska sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, stroke, demens och cancer livsstilsrelaterade och i detta har kosten en mycket stor betydelse. 

Kosten är abslut viktigast när det gäller risken för karies och infektioner i munhålan och det handlar inte bara om socker. Mineraler som kalcium, fosfor, magnesium och kalium är viktiga för tändernas uppbyggnad liksom fettlösliga vitaminer som A, D3 och K2. För detta finns också stort vetenskapligt stöd även om kostens betydelse vid bemärkelse inte slagit igenom i politiken och i media på samma sätt som risken för de ovan nämnda sjukdomarna. 

Många som förgiftats av amalgam/kvicksilver kan få vitamin- och mineralbrister till följd av att kroppen behöver jobba intensivt med att avgifta sig. Brist på vitamin B12 och andra B-vitaminer, selen, zink och magnesium är inte ovanligt. Många kan därför behöva extra kosttillskott utöver en bra och näringsrik kost. Detta har dock inte kommenterats av kostprofessorn. 

Till debattartikeln i Dagens Medicin
Till mer om tandhälsa och näring

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)