Nu har en review-artikel publicerats som visar att tandkräm med 10-15 procent hydroxiapatit förhindrar karies och hjälper tänderna att remineralisera. Tandkrämen är lika bra eller bättre än sådan med fluorid. På hemsidan har vi tidigare skrivit om tandkräm med hydroxiapatit som ett bra alternativ till fluoridtandkräm.

Forskarna skriver i artikeln att fluorider reminieraliserar tändernas ytskickt genom att bilda fluorapatit. Tandkräm med hydroxiapatit klarar att reminieralisera djupare i tanden. Det här bedöms bero på att tanden består av just hydroxiapatit och att de små partiklarna (cirka 20 nm) i tandkrämen lätt binds till både emalj och dentin. 

Därtill minskade ilningar i tandhalsarna, hastigheten ökade för remineralisering av emaljen liksom syraresistensen. Detta efter endast tre månaders användning av tandkräm med hydroxiapatit. 

Tandkräm med hydroxiapatit minskar också bildning av biofilm och hindrar bakterier att fästa på emalj och dentin. Denna effekt var liknande som med klorhexidin, men utan att bakteriefloran i munhålan förstördes. Gel med hydroxiapatit gjorde tänderna vitare och forskarna menar att det beror på att emaljens täthet ökar.

Hydroxiapatit i tandkräm verkar således ha många positiva effekter och hittills har man inte kunnat se några biverkningar. Tandkräm med fluorid kan däremot ge upphov till fluoros eller ge hormonstörningar beroende på individuell känslighet. 

Även SBU har gjort en genomgång av den forskning som finns angående hydroxiapatit (hydroxylapatit). Denna svenska expertmyndighet ville dock inte uttala sig i fråga då de inte kunde finns någon review-artikel i ämnet. Nu har en sådan publicerats med de ovan redovisade slutsatserna.

Mer forskning kan dock behövas för att klargöra effekterna. Tandkrämer med hydroxiapatit har dock använts sedan 1993 i Japan och några allvarliga biverkningar har inte konstaterats. Tandhälsoförbundet rekommenderar denna sorts tandkräm. Exempel på sådana som säljs i Sverige är av märket Biomed och Splat.

Till artikel i Dental Health Tribune
Till den nya forskningsartikeln
Till tabell som jämför hydroxiapatit- och fluoridtandkräm
Till SBU:s frågesvar

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)