- Forskning
- Hälsa
Nu har en review-artikel publicerats som visar att tandkräm med 10-15 procent hydroxiapatit förhindrar karies och hjälper tänderna att remineralisera. Tandkrämen är lika bra eller bättre än sådan med fluorid. På hemsidan har vi tidigare skrivit om tandkräm med hydroxiapatit som ett bra alternativ till fluoridtandkräm.
Forskarna skriver i artikeln att fluorider reminieraliserar tändernas ytskickt genom att bilda fluorapatit. Tandkräm med hydroxiapatit klarar att reminieralisera djupare i tanden. Det här bedöms bero på att tanden består av just hydroxiapatit och att de små partiklarna (cirka 20 nm) i tandkrämen lätt binds till både emalj och dentin.
Därtill minskade ilningar i tandhalsarna, hastigheten ökade för remineralisering av emaljen liksom syraresistensen. Detta efter endast tre månaders användning av tandkräm med hydroxiapatit.
Tandkräm med hydroxiapatit minskar också bildning av biofilm och hindrar bakterier att fästa på emalj och dentin. Denna effekt var liknande som med klorhexidin, men utan att bakteriefloran i munhålan förstördes. Gel med hydroxiapatit gjorde tänderna vitare och forskarna menar att det beror på att emaljens täthet ökar.
Hydroxiapatit i tandkräm verkar således ha många positiva effekter och hittills har man inte kunnat se några biverkningar. Tandkräm med fluorid kan däremot ge upphov till fluoros eller ge hormonstörningar beroende på individuell känslighet.
Även SBU har gjort en genomgång av den forskning som finns angående hydroxiapatit (hydroxylapatit). Denna svenska expertmyndighet ville dock inte uttala sig i fråga då de inte kunde finns någon review-artikel i ämnet. Nu har en sådan publicerats med de ovan redovisade slutsatserna.
Mer forskning kan dock behövas för att klargöra effekterna. Tandkrämer med hydroxiapatit har dock använts sedan 1993 i Japan och några allvarliga biverkningar har inte konstaterats. Tandhälsoförbundet rekommenderar denna sorts tandkräm. Exempel på sådana som säljs i Sverige är av märket Biomed och Splat.
Till artikel i Dental Health Tribune
Till den nya forskningsartikeln
Till tabell som jämför hydroxiapatit- och fluoridtandkräm
Till SBU:s frågesvar