Fula fläckar på tänderna och mycket karies fick Anette Thomsson då det kommunala dricksvattnet innehöll alltför höga fluoridhalter. Skolan och tandvården visste, vilket var tydligt eftersom hon aldrig behövde fluorskölja tänderna. Skoltandvården bekostade plast på tänderna för att dölja fläckarna. Så fort hon blev vuxen fick hon betala tandläkarräkningarna själv. 

Många har skadats av dricksvatten som innehållit alltför höga fluoridhalter. Kalmar och Uppsala är två sådana områden, men det finns även andra ställen i vissa delar av landet. Miljökontoren kontrollerar dricksvattnet och kan hjälpa till med provtagning.

Höga halter fluorider i fosterstadiet eller under de första åren kan orsaka fluoros, det vill säga missfärgning av tänderna. Anette Thomsson fick sådana problem som liten och har efter det fått betala mycket höga tandvårdskostnader. Läs hennes berättelse nedan. 

Hon tycker det är rimligt att ställa kommunen till svars. De borde ha varnat för de höga fluoridhalterna i vattentäkten. En del av hennes karies och försök att dölja de fula fläckarna på tänderna bekostades av landstinget inom ramen för barntandvården och dess försäkring. Men därefter har hon fått bekosta tandvården själv med visst stöd från högkostnadsskyddet. 

Läs Anettes berättelse och hur orättvist tandvårdskostnaderna slår. 

Läs artikeln i Tf-bladet om Anette och hennes allvarliga tandvårdsproblem till följd av höga fluoridhalter i dricksvattnet. 

Här kan du läsa en mer utförlig berättelse

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)