Tidigare har hemsidan tagit upp hydroxiapatit i tandkräm för att behandla ilningar i tänderna, förebygga karies och förbättra självläkningen om man redan fått hål i tänderna. Nu finns detta ämne även i medel mot känsliga tandhalsar hos tandläkaren. Prata med din tandläkare för att säkert få det mest naturenliga materialet.

Ilningar i tänderna är inte roligt.  Tandläkarna gör så gott de kan för att pensla på fluorlack eller använder andra kemikalier för att hindra patientens smärta eller obehag. Känsliga individer kan reagarera mot dessa kemikalier och skulle behöva bättre och mindre giftiga alternativ.

Nu säljer flera svenska materialtillverkare ett särskilt medel med hydroxiapatit (Teethmate desensitizer). Det består av naturliga mineraler som bildar hydroxiapatit, vilket är samma ämne tändernas emalj och dentin är uppbyggda av. 

Hydroxiapatiten binder till dentinet och täpper till de små dentinkanalerna på ett sätt som göra att ilningarna upphör. Även tandkrämer med detta ämne kan minska besvär med känsliga tandhalsar. Pröva tandkräm eller munsköljmedel med hydroxiapatit först. Hjälper inte det inom några veckor är det viktigt att gå till tandläkaren som kan applicera Teehtmate desensitizer på de blottade tandhalsarna.

Mer om Teethmate desensitizer (engelska)
Till vetenskaplig artikel där tandkrämer prövats mot ilande tandhalsar
Om hydroxiapatit i tandkräm
Till egenupplevd berättelse om besvär efter behandlinga av ilande tandhalsar
Till Oralwellness hemsida (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)