Svensk tandvård måste ta kroniska inflammationer i käkbenet på stort allvar. Sådana inflammationer triggar immunförsvaret och kan skapa kroniska sjukdomar och extrem trötthet. Tills vidare får patienten vara sin egen hälsodetektiv och om besvären misstänks bero på inflammerat käkben behöver diagnos och behandling ske utomlands. 

Sjukdomar som beror på kronisk inflammation anses ofta ha en okänd orsak. I sådana fall kan inflammationer inuti käkbenet orsaka symtomen, men tyvärr syns de sällan på röntgen och till och med tredimensionell röntgen kan missa dem.

Ibland upplevs kraftig smärta i käken eller upp mot örat och ögat. Smärtan följer ofta ansiktsnerven och många får diagnosen trigeminusneuralgi, vars orsak anses okänd. Men inflammationerna kan också vara helt smärtfria och då är de ännu svårare att upptäcka.

Det som inträffar inuti käkbenet är att strukturer löses upp och hålrum bildas. Anledningen kan vara infektioner i rotfyllda tänder, otillräcklig rengörning vid borttagning av visdomständer med mera. Inflammationen sänder ut signalsubstanser som kontinuerligt påverkar immunsystemet. 

Många olika symtom kan uppträda när immunsystemet påverkas, som t.ex. extrem trötthet, värk i muskler och leder samt magtarmproblem. Svårigheten är alltså att upptäcka orsaken.

Det man själv kan fundera över är om borttagning av visdomständerna kan ha varit en utlösande faktor särskilt om tandläkaren inte rengjort ordentligt. Eller om man har rotfyllda tänder som påverkar immunsystemet. 

Även djupa tandköttsfickor kan utgöra problem då de innehåller mängder av bakterier som kan orsaka besvär. Tecken på inflammation måste alltid åtgärdas, men i dag har tyvärr svenska tandläkare bristfälliga kunskaper inom området och detsamma gäller läkare.

Patienten behöver därför vara sin egen hälsodetektiv. Var uppmärksam på kroniska besvär som reumatism, oförklarlig smärta, kronisk trötthet eller andra kroniska sjukdomar.

Med CaviTAU kan inflammationer inuti käkbenet upptäckas, men detta diagnostiska verktyg finns inte i svensk tandvård. Inte heller tillåter Socialstyrelsen och IVO att tandläkare öppnar käkbenet och tittar efter hur det ser ut där. Ofta väller en fettliknande soppa ut ur det inflammerade käkbenet.

Svenska patienter som misstänker käkbensinflammationer behöver därför åka utomlands för diagnostik och operation. Viktigt är att all inflammation tas bort annars fortsätter besvären.

Den tyska tandläkaren Johann Lechner har hållit föredrag i Sverige (se videon här) och berättat om sin erfarenhet. Han är pensionär, men har på sin klinik två unga tandläkare som kan diagnostisera och behandla käkbensinfektioner.

På kliniken rensas käkbenet under lokalbedövning och patienten följs upp under tre dagar för att tandläkaren med säkerhet ska veta att operationen lyckats. Se mer Lechners hemsida.  Andra kliniker är bland annat Integra med professor Marcel Wainwright  i Luxemburg. Han pratar svenska och drev tidigare Miralakliniken i Stockholm. Det går också att googla sig framtill andra biologiska eller holistiska tandläkare.

Till Tf:s hemsida om rotfyllningar och inflammationer i käkbenet
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)