I Malmö har man undersäkt sambandet mellan parodontit (tandlossning) och lungornas funktion. Det är en relativt stor studie som visar att andningskapaciteten försämras om man har tandlossningssjukdom, det vill säga infektioner i tandköttet och käkbenet runt tandrötterna. Detta visar med stor tydlighet hur viktigt det är att behandla tandlossningssjukdomar och förstås att förebygga dem. 

I studien ingick totalt 1021 personer och 36 procent av dem hade parodontit varav 7 procent hade svår parodontit. Övriga hade bra munhälsa. 

Särskilt personer med svår parodontit hade kraftigt nedsatt lungfunktion. Den försämrade lungfunktionen tros bero på inflammationer på grund av att man sväljer och andas in bakterier och bakteriegifter, vilket orsakar att immunförsvaret får arbeta hårt även i lungorna. 

Flera andra forskningsstudier har kommit till samma resultat. Av detta måste man således dra slutsatsen att parodontit och tandlossning på alla sätt måste förebyggas och behandlas i ett tidigt stadium. 

Att minska bakterieinfektioner i munhålan då det gått så långt som till tandlossning är svårt. Operationer hos tandläkaren kan i bästa fall få bort infektionerna.

En del av Tandhälsoförbundets medlemmar har i ett tidigare stadium fått bukt med infektioner genom bland annat oilpulling. Tandläkare kan också i ett tidigt skede behandla med Q-10 gel. Resultaten verkar lovande, men mer forskning behövs för att verfiera dessa metoder. Inget av det är dock skadligt och därför är de väl värda att pröva.

Bra näringsstatus och goda kostvanor är också viktigt för att hindra infektioner i munhålan och skapa bra förutsättningar för kroppen att ta hand om bakterier och andra mikrorganismer. 

Se artikel i danska Tandlegebladet
Se forskningsartikel från 2020
Se mer om oilpulling med kokosnötolja
Se mer om Q10 och tandlossning här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)