De allra flesta implantat tycks fungera bra. Vissa personer kan dock få problem med titanimplantat på grund av känslighet mot metallen. Risk finns också att tandläkaren sätter implantat alltför tätt intill en frisk tand som då kan skadas eller att implantatet påverkar en nerv eller tränger in i bihålan. Inträffar komplikationer kan implantatet behöva tas bort. 

Tandhälsoförbundet förordar implantat av Zirkonia då risken för allergier eller förgiftning är låg. Risken för periimplantit är enligt tandläkares praktiska erferenhet lägre med implantat av Zironia jämför med titan. Ställ alltid många frågor till tandläkaren innan du bestämmer dig för att satsa på implantat. Se mer nedan. Andra alternativ är broar och avtagbara proteser. 

Ibland kan käkbenet vara alltför tunnt eller det finns för lite plats mellan friska tänder för ett implantat. I sådana fall är det bättre att avstå från implantat. ​Käkbensuppbyggnad kan göras för att förbättra möjligheten att få ett implantat att fästa. Olika sorts material finns för benuppbyggnad, se mer artikel i Tf-bladet. Är man rökare ökar risken för att misslyckas med implantatet. Den som har tandlossning riskerar få bakterier runt implantatet. 

På implantatet sätts en bro eller krona. Det handlar om kostgjorda tänder i komposit eller olika keramiska material. Ibland bränner tandläkaren på ett ytskick för att få naturlig färg på tanden. Ytskicktet kan emellertid spricka vid tuggning och annan belastning. Dock finns keramiska material med rätt färglyster från början och sådana bör användas.

Viktigt är också att inte ha metallskelett som underlag för bro eller krona. Anledningen är att en del är känsliga för metaller.  Den som har titanimplantat ska definitivt inte ha metallkeramiska material då det skapar strömmar  mellan de olika metallerna och vandring av metalljoner. Man kan både bli allergisk och förgiftad då metalljoner frigörs.

När implantat och krona eller bro är på plats är det viktigt att tandläkaren röntgar området för att kontrollera att allt ser bra ut. Titta också själv på röntgenbilderna och ställ frågor om till exempel implantatet ser ut att ligga väldigt nära en intilliggande tand eller om implantatet ser ut att gå nära en nerv eller bihålan. 

Missnöjd med tandläkarens svar? Begär då ut röntgenbilderna och konsultera en annan tandläkare. Eventuella problem kan orsaka att en tand dör eller ge andra hälsoproblem på längre sikt. 

Se mer Internetodontologi.se om implantatkirurgi och vad som kan gå fel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)