Många frågar vad man ska ersätta en borttagen tand med. Flera olika alternativ finns, men det är sällan tandläkaren ger patienten information om samtliga alternativ. Många tandläkare föreslår implantat direkt utan att berätta om andra möjligheter. 

Flera olika alternativ finns. Drar man ut en visdomstand behöver den inte ersättas och inte heller den bredvid som kallas tand nummer sju. Inte ens tand nummer sex behöver egentligen ersättas, men vill man ha något tandliknande där finns flera olika alternativ.

Har man en glugg efter en enda tand kan man sätta dit en så kallad etsbro, vilket innebär att tandteknikern gjuter en keramisk tand med en vinge på. Vingen klistras fast på baksidan av tanden bredvid. Då gör man ingen större åverkan på den närmaste friska tanden. 

En bro är också möjlig. Då slipar man ned de intilliggande tänderna och sätter som en hätta på dem och mellan finns en konstgjord tand och hela tandraden gjuts i ett stycke. Har man kariesangrepp på intilliggande tänder är det här en bra metod. Har man inga lagningar i tänderna bredvid kan det vara onödigt att slipa ned dem. En bro kan också göras över två och tre tandluckor och vid behov kan den göras längre.  

En avtagbar protes är ett annat bra alternativ. Den består av konstgjorda kronor som fästs med klamrar på intilliggande tänder. Fördelen med den är att man själv kan ta av den. Finns risk för allergier eller överkänslighet kan det vara ett bra alternativ.

En tysk studie visar att både broar och avtagbara proteser fungerar bra och att patienterna är lika nöjda med båda. Tänk dock på att hela protesen kan göras i plast, nylon eller dylikt om det finns känslighet för metaller. Metallklamrar behövs alltså inte. 

Implantat är det som många tandläkare föreslår och även det kan vara ett bra alternativ, men är betydligt dyrare än de ovan föreslagna metoderna. Tandhälsoförbundet förordar dock implantat av keramen Zirkonia då det förekommer känslighet eller allergi för titan.

Har man andra metaller som amalgam och guld i tänderna ska man definitivt inte sätta in titanimplantat då strömmar mellan metallerna uppstår och man kan bli titanförgiftad då titan avges från implantatet på grund av den korrosion som uppstår. 

Vill man, kan man förstås också vara utan en eller flera tänder. Det viktiga är att man kan tugga och tillgodogöra sig födan, men utseendet är förstås också något man ska tänka på. Framtänder, hörntänder och tanden efter hörntanden vill nog många ha kvar för utseendets skull. Något av alternativen ovan kan man då välja.  

Tandutdragningar är aldrig roligt att göra, men är ibland det bästa alternativet. Viktigt att tänka på är att konstgjorda tänder i form av kronor, broar, proteser och implantat aldrig blir precis som ens egna tänder. De konstgjorda tänderna kan ibland kännas förstora, de kan kännas konstigt att tugga med dem och andra problem kan uppstå. 

Till den tyska studien, sammanfattning i danska Tandleagebladet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)