Tandhälsoförbundet har en längre tid rekommenderat hydroxiapatit som tandlagningsmaterial för dem som har ilande tandhalsar. Anledningen till rekommendationen är att hydroxiapatit är det material tanden består av och alternativet att fluorpensla är mindre bra då fluorider kan påverka kroppens hormonbalans. Nu skriver Dental24 om detta material på ett mycket positivt sätt.

Materialet heter Teethmate Desensitizer och används för att behandla känsliga tänder på ett mycket bra sätt.  Produkten är skapad för att tillverka hydroxiapatit eller som den också kallas hydroxylapatit (HAP) exakt där det behövs, det vill säga det binds till emalj eller dentin. Därmed stänger materialet dentinkanalerna och kan täppa till mindre hål som senare annars hade kunnat leda till karies. 

Detta relativt nya material rekommenderas för:
• Behandling av dentin exponerat av för kraftig tandborstning då tandköttet försämrats
• Parodontal sjukdom och/eller syraerosion
• Behandling av dentin efter rengöring, scaling och/eller rotplaning
• Behandling av tandytor före och/eller efter blekning
• Behandling av dentin före tandfyllningar och protetiska restaureringar.

Materialet finns även i tandkräm och fungerar då också utmärkt för att "laga" ilande tandhalsar. Även vid tandblekning kan sådan tandkräm fungera bra då den hjälper emalj och dentin att återmineraliseras. Det finns också receptfria geler som används vid ilande tandhalsar och som innehåller just hydroxiapatit. 

Läs mer om hur detta material som i praktiken tillverkar den substans tanden består av och lagrar in sig i själva tandbenet. Se länk nedan. 

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)