En del tycks ha bra tänder oavsett hur de lever och vad de äter. Många faktorer inverkar på tänderna; vad mamman ätit under graviditeten och om där finns brister exempelvis av D-vitamin, gener, matvanor under barndomen och mycket mer. Läs mer om vad man bör tänka på för att slippa hål i tänderna hos sig själv eller sina barn.

Hål i tänderna (karies) är den vanligaste infektionssjukdomen i världen och i Sverige. Tandläkare tar främst upp socker som orsak till besvären, men socker är inte hela förklaringen till att man får hål i tänderna. 

Kosten har stor betydelse för uppkomst av karies och frekvent sockerintag försämrar munhålans bakterieflora till fördel för syrabildande bakterier. Då ökar risken att surheten sjunker under pH 5,5 där nedbrytningen av emaljen (tandens ytskikt) börjar.

Så gott som alltid när vi äter påverkas tänderna, men det sker också snabbt en återuppbyggnad av både emalj och dentin om saliven är näringsrik. Här kommer alltså kost rik på kalcium, fosfater och fettlösliga vitaminer in. 

Det finns också genetiska skillnader som påverkar riskbilden, vilket forskare vid universitetet i Umeå konstaterat (se länk nedan). Man kan också födas med dåliga tandanlag av ärftliga orsaker eller av exempelvis D-vitaminbrist under fosterutvecklingen. 

Tänk på det här för att skydda tänderna mot syrabildande bakterier och nedbrytning av emaljen:

 • Ät näringsrikt och se till att få ordentligt med kalcium, fosfater, magnesium och fettlösliga vitaminer, exempelvis genom att flera gånger per vecka dricka buljong eller äta soppa gjord på buljong (gärna egenhändigt kokad).
 • Dra ner på frukt till förmån för grönskaker för att minska intaget av fruktsocker
 • Se till att få tillräckligt med fettlösliga vitaminer som D, K och A.
 • Vid stor konsumtion av fröer, nötter, ärtor, linser och liknande se till att lägga dem i blöt ett dygn innan du äter dem eller lagar till dem. Anledningen är att fytinsyran då bryts ner då den annars binder mineraler som fosfater och kalcium och gör dem otillgängliga för kroppen. 

Använd tandkräm med hydroxiapatit i syfte att hjälpa saliven att täppa till de mikroskopiska hålrum som syra från föda och bakterier skapar i emaljen. Det är alltid bra att borsta tänder morgon och kväll. Men tänk på att man inte kan utrota bakterierna utan man ska bara se till att de som är kariesframkallande eller syrabildande hålls i schack till förmån för de bra bakterierna. 

Till avhandlingen om orsaker till karies
Till forskningsrapport om zink och hydroxiapatit
Mer om hydroxiapatit på Tf:s hemsida
Mer på Tf:s hemsida om kost och tänder

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

 • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
 • Patientens rättigheter som konsument stärks.
 • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
 • Tandvården ska bli helt metallfri.
 • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
 • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
 • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
 • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
 • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)