- Hälsa

En del tycks ha bra tänder oavsett hur de lever och vad de äter. Många faktorer inverkar på tänderna; vad mamman ätit under graviditeten och om där finns brister exempelvis av D-vitamin, gener, matvanor under barndomen och mycket mer. Läs mer om vad man bör tänka på för att slippa hål i tänderna hos sig själv eller sina barn.
Hål i tänderna (karies) är den vanligaste infektionssjukdomen i världen och i Sverige. Tandläkare tar främst upp socker som orsak till besvären, men socker är inte hela förklaringen till att man får hål i tänderna.
Kosten har stor betydelse för uppkomst av karies och frekvent sockerintag försämrar munhålans bakterieflora till fördel för syrabildande bakterier. Då ökar risken att surheten sjunker under pH 5,5 där nedbrytningen av emaljen (tandens ytskikt) börjar.
Så gott som alltid när vi äter påverkas tänderna, men det sker också snabbt en återuppbyggnad av både emalj och dentin om saliven är näringsrik. Här kommer alltså kost rik på kalcium, fosfater och fettlösliga vitaminer in.
Det finns också genetiska skillnader som påverkar riskbilden, vilket forskare vid universitetet i Umeå konstaterat (se länk nedan). Man kan också födas med dåliga tandanlag av ärftliga orsaker eller av exempelvis D-vitaminbrist under fosterutvecklingen.
Tänk på det här för att skydda tänderna mot syrabildande bakterier och nedbrytning av emaljen:
- Ät näringsrikt och se till att få ordentligt med kalcium, fosfater, magnesium och fettlösliga vitaminer, exempelvis genom att flera gånger per vecka dricka buljong eller äta soppa gjord på buljong (gärna egenhändigt kokad).
- Dra ner på frukt till förmån för grönskaker för att minska intaget av fruktsocker
- Se till att få tillräckligt med fettlösliga vitaminer som D, K och A.
- Vid stor konsumtion av fröer, nötter, ärtor, linser och liknande se till att lägga dem i blöt ett dygn innan du äter dem eller lagar till dem. Anledningen är att fytinsyran då bryts ner då den annars binder mineraler som fosfater och kalcium och gör dem otillgängliga för kroppen.
Använd tandkräm med hydroxiapatit i syfte att hjälpa saliven att täppa till de mikroskopiska hålrum som syra från föda och bakterier skapar i emaljen. Det är alltid bra att borsta tänder morgon och kväll. Men tänk på att man inte kan utrota bakterierna utan man ska bara se till att de som är kariesframkallande eller syrabildande hålls i schack till förmån för de bra bakterierna.
Till avhandlingen om orsaker till karies
Till forskningsrapport om zink och hydroxiapatit
Mer om hydroxiapatit på Tf:s hemsida
Mer på Tf:s hemsida om kost och tänder