D-vitamin är något som Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar som tillskott. Tänderna behöver vitaminerna D, K och C samt mineraler som magnesium, fosfater och eventuellt kalcium. Nu visar sig D-vitamin vara viktigt också vid virussjukdomar som covid-19. Forskare från Filipinerna har visat är att de som har låga halter av D-vitamin blir sjukare i covid-19 och de med höga halter får bara milda symtom.

På läkartidningens debattsida finns en artikel om behovet av D-vitamin för att mildra eller hindra symtom på covid-19. I den hänvisas till en filippinsk studie. Där konstateras också att riskgrupperna för denna virussjukdom är sådana med kända låga D-vitaminnivåer. Det handlar om feta, mörkhyade och gamla människor. 

Tillskott av D-vitamin på äldreboenden och på skola/förskola skulle behövas. Filippinska skolor köper nu in D-vitamin för att ge till skolbarn. Detta för att minska risken för allvarliga symtom av covid-19, i enlighet med forskarrapporten. I Norden har nästan alla människor för lite D-vitamin under vintern om de inte tar tillskott. Även här behövs rekommendationer om ökade intag nu under corona-krisen. 

Tidigare har vi på hemsidan skrivit om C-vitamin som i höga doser kan minska symtom på covid-19. Nu finns anledning att ta lärdom av våra medlemmars erfarenhet av att stärka immunförsvaret. Det handlar inte bara om D- och C-vitamin utan också om B-vitaminer, olika antioxidanter liksom zink och magnesium. 

Många har långtifrån optimala doser av dessa viktiga vitaminer och mineraler. Tillskott behövs därför även i normala fall, men särskilt i nuvarande läge. Det är alltså bra att ta tillskott av C--vitamin, D-vitamin, B-vitaminer,  zink, magnesium.

Livsmedelsverket säger att vi får i oss tillräckligt via födan, men det är inte sant. Anledningen är dels att få ens äter enligt livsmedelsverkets rekommendationer och dels att våra jordar är fattiga på zink, magnesium och selen. De allra flesta behöver tillskott under vinterhalvåret och särskilt gäller det D-vitamin för oss nordbor. 

Till D-vitaminartikeln i Läkartidningen
Till artikel om skolbarnen som får D-vitamintillskott
Till mer information om C-vitamin och covid-19 på hemsidan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)