- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Tandhälsoförbundet önskar alla ett riktigt Gott Nytt År och vi hoppas på fortsatta förbättringar inom tandvården. Viktigaste framgångarna under 2024 är amalgamstoppet i EU från och med den 1 januari 2025 och regeringens beslut om att alla över 67 år ska få billigare tandvård från och med 2026. Trots positiva nyheter behöver vi kämpa vidare för ännu fler förbättringar för patienter inom tandvården.
En tillbakablick över året som gått visar att vi nått en del framgångar. Att EU:s beslut att förbjuda amalgam träder i kraft är en framgång både för Tandhälsoförbundet och alla andra organisationer som tillsammans under flera år enträget arbetat för att amalgamet ska fasas ut i tandvården. Den sista svenska amalgamtillverkaren har under året beslutat sluta tillverka och exportera amalgam. Framgångarna ska vara stolta över och de är absolut värda att uppmärksamma även under det kommande året.
Regeringens beslut att alla över 67 år bara ska behöva betala 10 procent av tandläkarräkningen är också en framgång för Tandhälsoförbundet. Vi nådde dock inte fram till att tandvården ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Så därför fortsätter vi kampen för billigare tandvård för alla samtidigt som vi gläds åt framgången för alla äldre personer
Att tänderna ska betraktas som del av kroppen har Socialstyrelsen arbetat för under de senaste åren. Även detta är något som Tandhälsoförbundet drivit och som börjar ge frukt. Vid senaste mötet med Tandhälsoförbundets styrelse var myndigheten tydlig med att vissa sjukdomar börjar i munhålan och att tandhälsan därför är viktig för den allmänna folkhälsan. Detta ser vi som ett stort steg framåt och hoppas att detta också ska leda till förändringar i de nationella riktlinjerna för tandvården.
Flera av Tf-distrikten har varit mycket aktiva under året. I Umeå arrangerades exempelvis distriktet i Västerbotten ett seminarium om demens och tandhälsa. Men seminariet handlade också om hur kost och motion påverkar risken för Alzheimers sjukdom. I Linköping arrangerades en välbesökt föreläsning om selen och Q-10 för att öka kunskaperna om hur dessa ämnen dramatiskt minskar risken för hjärtproblem och ökar livskvaliteten på ålderns höst.
Under 2025 ska vi förstås glädja oss åt framgångarna, men också låta dem öka vår motivation att fortsätta det viktiga förändringsarbetet i tandvården. Fortsatt behandlas tandvårdsskadade dåligt i vården både hos tandläkare och läkare och många får tandlagningsmaterial de inte tål. Här behöver vi sätta in än mer kraftfulla åtgärder för att förbättra kompetensen hos tandläkare och läkare.
Att lägga in tandvården i konsumentlagstiftningen är också en viktig åtgärd för att tandvårdspatienten ska få bättre rättigheter. Åtminstone ska man kunna klaga över felaktig eller utebliven vård hos Konsumentombudsmannen för att skapa någon slags praxis. Som situationen är nu är har man som tandvårdspatient mycket små möjligheter att få rättelser gjorda på tandläkarens bekostnad.
IVO (Inspektionen för vård och omsorg) fortsätter att trakassera tandläkare och läkare som arbetar för patienternas bästa. Många rättsövergrepp finns dokumenterade. Kanske kan pågående utredningar om IVO påvisa den bristande kompetensen och alla felaktigheter i sak som IVO presenterat för HSAN i syfte att avlegitimera tandläkare och läkare. Se mer här
Vem som helst kan bli sjuk av tänderna, bakterier i tandkött, tänder och tandrötter eller av inflammationer i käkbenet. I dag lider många patienter helt i onödan på grund av okunskaper inom vården och otillräckliga provtagningsmetoder. Kompetensen behöver öka bland annat om vilka kroniska sjukdomar munhålebakterier kan ge upphov till, risken med bakterier i rotfyllda tänder och hur inflammationer inuti käkbenet ska kunna upptäckas och behandlas.
Många viktiga uppgifter finns även under 2025. Ge gärna som nyårslöfte ett kraftfullare engagemang i Tandhälsoförbundet. Vi behövs och måste bli fler för att kunna fortsätta göra avtryck i historien.