- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Äntligen har ett amalgamförbud beslutats i EU. Beslutet gäller från första januari 2025 med undantag för två länder som får längre tid på sig. Samtidigt träder exportförbud av amalgam i kraft. Vi har varit många organisationer som arbetat för detta och Tandhälsoförbundet har all anledning att känna sig stolta över beslutet.
Trots kraftigt lobbyingarbete från tandläkarorganisationer så har ändå EU fattat beslutet att avveckla amalgam i tandvården till den 1 januari 2025. Det känns helt fantastiskt. Tf var med och bildade World Alliance for MercuryFree Dentistry redan 2010. Det var under det mötet i Stockholm som världens länder beslutade att arbeta för en internationell konvention för att minska världens kvicksilverutsläpp.
Efter det har vi haft gott stöd från olika miljöorganisationer (EEB och Zero Mercury Grout plus Naturskyddsföreningen) och av systerorganisationer i olika länder. De senare har organiserats av World Alliance for MercuryFree Dentistry och det är också den organisationen som varit drivande. Den europeiska koordinatorn Florian Schulze har gjort ett enormt arbete för att träffa tjänstemän och parlamentariker och också anordnat resor till Bryssel för organisationer i andra länder. Det har underlättat personliga träffar med EU-parlamentariker.
På plats i Bryssel har flera parlamentariker bidragit till framgångarna och även svenska regeringens tjänstemän har gjort berömvärda insatser. Tf har hela tiden haft kontakt med svenska tjänstemän och parlamentariker för att uppmärksamma frågorna och också för att bidra med underlag i debatter med mera. Utan detta gemensamma arbete hade vi inte kunnat skörda framgångarna.
Arbetet har alltså pågått intensivt under 13 år. Först lyckades vi få in amalgamet som ett attachment eller en bilaga till själva kvicksilverkonventionen, det var det första viktiga steget. Därefter har vi följt upp ländernas rapporteringar om hur de arbetar för att minska amalgam i tandvården och sett till att länderna verkligen kommit in med sådana beskrivningar.
Steg nummer två var att förbjuda amalgam på de mest känsliga grupperna, det vill säga på grupper som kan få allvarliga skador av kvicksilver från amalgam. Det var inte heller lätt och krävde mycket fotarbete av oss ideella organisationer, Sedan 2018 får man inte längre sätta in amalgam på barn under 15 år eller på gravida eller ammande kvinnor. Till skillnad från det svenska amalgamförbudet så var detta förbud av hälsoskäl.
Arbetet för ett totalförbud av amalgam i tandvården har pågått sedan dess, men hela tiden har datum för avvecklingen flyttats fram. Att den svenska avvecklingen av amalgam gick så smärtfritt är en del av framgångskonceptet i EU. I dag finns dessutom betydligt bättre och många fler alternativ till amalgam ute på marknaden. Det finns alltså inga som helst skäl att fortsätta amalgamanvändningen och det insåg parlamentarikerna i EU.
Det är alltså en stor seger att ha fått EU amalgamfritt. För att få igenom förslaget var man dock tvungen att ge två undantag, vilket innebär att Tjeckien och Slovakien får ytterligare ett och ett halvt år på sig att ta bort amalgam i all tandvård. Det är dock ett mycket bra resultat av över 13 års påverkansarbete. Egentligen hade arbetet startat tidigare då Tf redan tidigare hade startat en europeisk organisation för att fasa ut amalgam, men det blev aldrig någon riktig fart in den.
Positivt är också att EU förbjudit amalgam av både hälso- och miljöskäl. Det svenska förbudet 2009 togs enbart av miljöskäl, vilket gjort att svenska myndigheter fortfarande inte erkänt amalgam som en hälsorisk. Nu när EU förbjudit amalgam av hälsoskäl och FDA (amerikansk myndighet) har konstaterat att amalgam är en fara för känsliga individer borde väl ändå svenska Socialstyrelsen kunna fatta beslut om att amalgam är en hälsofara.
I samband med det finns anledning att upprätta riktlinjer för säker hantering och borttagning av amalgam, eftersom fortfarande mellan 35 och 40 procent av befolkningen fortfarande har amalgam.
Se mer Tf:s pressmeddelande
Se nyheter från Europeiska Parlamentet