I den här filmen berättar en tysk kvinna om sin man som haft bitvis olidliga käksmärtor under flera år och tillfrisknade efter att han tog bort inflammationer i käkbenet. Men det tog tid att hitta en tandläkare som kunde ge diagnos och behandla. 

Hennes man hade haft allvarliga och kraftiga käksmärtor under fem års tid och nu var de så allvarliga att han var beredd att ta sitt liv. Det var svårt att prata och äta eftersom smärtan då kunde tillta. Dessutom var smärtan oberäknelig och kunde med stor kraft slå till när som helst. 

Han hade blivit undersökt av flera läkare och tandläkare som inte hittade något fel. 

En tandläkare tänkte att det var infektioner i en tand och rotfyllde den. Men det blev inte bättre och tanden togs bort. En läkare sa att det var nerven och han fick behandling, men smärtan återkom efter en kort tid. 

Till slut hittade han Lechners tandläkarpraktik i München och han och hans fru kom dit för en undersökning. Röntgenbilder togs och han fick en gedigen klinisk undersökning.

Till slut togs ultraljud med CaviTAU, vilket visade ett område med inflammerad vävnad i överkäken. Detta var alltså en inflammation som ingen upptäckt tidigare.

I Sverige finns ett fåtal tandläkare med sådan kunskap, men tyvärr har en av dem fråntagits legitimationen just för att hon behandlar patienter med käksmärta. Se mer här Förmodligen kommer inga andra svenska tandläkare att våga göra sådana operationer i framtiden. 

Vid nästa besök i München skulle det bli operation och det var förstås både lite oroande och hoppfullt.

Tandläkaren tog bort inflammerat käkben och infektioner som också fanns där. Ozon användes för att syresätta vävnaderna och ta bort eventuella kvarvarande mikroorganismer. Därefter gjordes en PRF (membran av eget blod)  för att påskynda läkningen. 

Nu försvann smärtan till en kostnad av 3000 Euro. 
Se berättelsen på Youtube. (engelska)
Lyssna på föredrag av Johann Lechner, forskare och tandläkare, om käkbensinflammationer (svensk undertext)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)