Tandläkare bland annat i Sverige och Norge har en längre tid varnat för frätskador på ungdomarnas tänder. Samtidigt som kariesangreppen minskar ökar alltså frätskadorna. De senare beror med stor sannolikhet på att intag av sura drycker som energidrycker, sockerfri läsk och fruktjuicer ökat explosionsartat. 

Frätskador beror på att surheten i munhålan ökar när man exempelvis dricker energidrycker. Kroppen kompenserar detta med att frigöra kalcium och fosfater från emaljen. Sen är det meningen att den egna saliven ska kunna återbörda mineralerna till tandemaljen och då repareras skadorna omedelbart. 

Det som nu händer är att ungdomarna dricker energidrycker, läsk med mera under lång tid så att emaljen aldrig hinner återhämta sig. Emaljen erroderar då bort och man kan behöva sätta på kronor eller porslinsfasader för att rädda tänderna. Liknande effekter får en del vars anlag för emaljbildning är stört redan vid födelsen. 

På norska saiten forskning.no finns flera intressanta artiklar om syraskador på tänderna, se mer länkarna nedan. Viktigt för tänderna är att man inte sitter och sippar på sura drycker eller sådana med socker under längre tid på dagen eller kvällen. Man ska inte utsätta munhålan, tänderna och saliven för belastning mer än fem gånger per dag. Man kan dricka vatten mellan måltiderna, men absolut inte sura och/eller sockrade drycker som energidrycker och läsk.

Tandläkare och forskare pekar hela tiden på att fluoridtandkräm eller annat intag av fluorider är viktigt om man får erosionsskador eller kariesangrepp. Anledningen är att fluoriderna kan sätta sig på de platser som kalcium och fosfater suttit på i emaljen och fluorider lösgörs inte lika fort från emaljen som kalcium och fosfater. Men det man gör då är att man manipulerar kropptens eget försvar mot surhet i munhålan. Dessutom är fluorider kända för att påverka hormonerna.

Bättre alternativ finns idag, vilket tandläkare och myndigheter borde upplysa om. Det är tandkrämer med hydroxiapatit eller hydroxylapatit. Ämnet är det som tänderna naturligt består av och det man gör är att tillföra mer kalcium och fosfater där de verkligen behövs och de små molekylerna eller partiklarna av hydroxiapatit kan alltså fästa till emaljen. Ännu bättre är förstås att äta en kost som gör att man har överskott av dessa ämnen i saliven 

Läs mer här (norska)
Och här om ändrad saliv (norska)
Se också filmade föredraget "Laga tänderna med kosten"
Se mer om tandkräm med hydroxiapatit här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)