- Forskning
- Hälsa

Barn behöver fosfater och kalcium för att de naturliga syrangreppen ska läka ut. Forskare har nu funnit att fluor inte alls har lika bra effekt som man tidigare trott och att lågfluortandkräm med tillsatt kalciumfosfater är lika bra från kariesförebyggande synpunkt som den vanliga tandkrämen med mer fluor. Fluor är ett gift och även i låga halter finns risk för bencancer hos barn, hormonstörningar och mycket mer. För mycket fluor gör tandemaljen skör och tänderna kan få fläckar så kallad fluoros. Fosfor och kalcium däremot inklusive, fettlösliga vitaminer och omega-3-fettsyror behövs för att emaljen ska kunna laga de ständiga syraattackerna som den utsätts för.
Forskning längre tillbaka i tiden fann att kariesangrepp var ett av de första tecknen på näringsbrist (ibland orsakad av stress) i kroppen. Tandläkare Weston Price fann att barn som fick buljong och kokta grönsaker fick i sig viktiga mineraler. Men de behövde också fettlösliga vitaminer som A, D, E och K, vilket Price ansåg att fiskleverolja blandat med smör gav. Därtill fick de juice rik på C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer.
Enligt Price undersökningar förbättrades saliven snabbt även om barnen bara fick denna näringsrika mat en gång per dag. Dock tog det upp till 6 veckor innan kariesangreppen var så gott som borta. Inte nog med bättre tandhälsa, sjukdomsfrekvensen minskade och barnen som gick på denna diet förbättrade skolresultaten.
Nu tycks modern forskning komma till liknande resultat. Tidigare har vi tagit upp D-vitamins kariespreventiva verkan och nu kommer fosfaterna. Fosfater ansåg även veterinären Harald Bergengren var nödvändigt för hälsan och särskilt under tonårens snabba tillväxt. Med fosfattillskott fick han bland annat skolios att gå tillbaka. Se mer på hemsidan www.fosfat.se
Till artikel i Tandläkartidningen
Till den vetenskapliga artikeln (engelska)