D-vitamin ansågs tidigare vara ett riskabelt ämne om man fick i sig för mycket, men forskningsläget är idag helt annorlunda. Brist är vanligt, speciellt på nordliga breddgrader, och i forskningslitteraturen anges ett dagligt tillskott om 2-4000 IE vara lämpligt under vintermånaderna. Solljuset utomhus under sommaren ger en bildning av cirka 10.000 IE efter en kort tid i solen mitt på dagen.

Benvävnaden och tandanlagen grundläggs redan under fosterstadiet och för att de skall få en korrekt utveckling efter födseln krävs tillräckligt av olika näringsämnen, däribland D-vitamin. Engelska sjukan med svag och mjuk benvävnad och sämre tänder inträffade hos barn som inte fick i sig tillräckligt med D-vitamin i födan eller från solen på grund av all kolrök.

Förhållandet har blivit bättre, men inte bra. D-vitamintillskott rekommenderas av barnavårdscentraler i många länder men det är osäkert om hur stor del av befolkningarna som når och hur väl rekommendationerna följs. Hos vuxna i åldern 40-50 år i Sverige är nivåerna otillräckliga under halva året och mindre än optimala under ¾ av året. Hos danska barn, 8-11 år, fann man att 28,5 % hade inadekvata nivåer och 2,4 % stark brist vid mätningar september-november.

När engelska sjukan var vanlig noterade man att även tänderna påverkades med ökad kariesfrekvens under uppväxtåren och flera studier av skiftande kvalitet tyder på att adekvat tillförsel av D-vitamin kunde minska karies med upp till 50 %. Även mödrarna bör få i sig tillräckligt med D-vitamin.

I en ny studie på 1081 barn, 6-11 år från olika delar av Canada, med samma solinstrålning som Sverige och Nordeuropa, mättes D-vitaminnivån i relation till kariesförekomsten och en rad andra faktorer som inkomst, årliga besök hos tandläkare, utbildning, inkomst, vattenfluoridering och frekvens av tandborstning.

Endast D-vitamin och att barnen borstade tänderna 2 gånger/dag visade signifikanta resultat med lägre kariesfrekvens och antal barn med kariesfria tänder. De barn som hade D-vitaminhalter som anses som tillräckliga, över 75 nanomol/liter, hade signifikant lägre kariesfrekvens än de som hade under detta värde. Speciellt signifikant blev skillnaden mellan barn som hade låga och otillräckliga nivåer och barn däröver. Den av tandvården förespråkade fluorideringen av dricksvattnet hade ingen signifikant effekt på kariesförekomsten. Anmärkningsvärt var att studien visade att årliga besök till tandläkare ökade kariesrisken.

Sammanlagt visar studien att D-vitamin över 75 nmol/l hos barn medför en 39 % mindre risk att få karies. Jämfört med låga nivåer, 50 nmol/l eller lägre var kariesrisken 47 % lägre, något som även visats i andra studier där man funnit att D-vitamintillförsel kan upp till halvera kariesrisken.

http://jdr.sagepub.com/content/95/2/173.abstract
http://link.springer.com/article/10.1007/s12020-015-0548-3
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=10071087&fulltextType=RA&fileId=S000711451500433X
http://www.tf.nu/nyhet/d-vitamin-och-karies/

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)