I en ny avhandling redovisas att tandställningar är en riskfaktor för tillbakadraget tandkött. När tandköttet dras tillbaka blottas tandhalsar och man kan bli känslig för värme och kyla samt få ilningar i tänderna. Även risken för karies ökar. Forskaren vid Malmö universitet anser att information om detta ska ges innan patienten får tandställning. Även annan information om risker med tandställningar bör ges till patienten före ingreppet.

Avhandlingen vid Malmö universitet visar att tandreglering ökar risken för att tandhalsar blottas, med ökad risk för känslighet och karies. Detta bör tandläkaren upplysa om, säger forskaren Dimitrios Kloukos. 

Studien har gjort på 40 personer. Trots relativt litet antal visar studien en tydlig överrepresentation av tillbakadragande tandhalsar. Ett problem som kliniker möts av dagligen och som är lätt att diagnostisera. Studien har gjorts på ett standardiserat sätt och därför bedöms den vara generaliserbar.

Mycket annat borde tandläkare också berätta om innan patienten beslutar sig för tandställning. Väl känt är att många behöver dra ut fyra tänder för att övriga tänder ska få plats och bilda fina tandrader. Därmed förlorar man tänder. Dessutom resorberas roten vidförflyttning i käkbenet och för det mesta växer roten ut igen, men det inträffar också att tanden dör. 

Tänderna vill gärna gå tillbaka till sin ursprungliga plats och därför behöver de flesta ha en skena (retainer) på baksidan av tänderna för att hålla dem på plats resten av livet. Är skenan av metall kan allergier eller överkänslighet uppstå. Någon studie på vad som händer hos äldre personer har Tf inte sett.

Tandhälsoförbundet (Tf) får samtal från personer som har biverkningar av tidigare tandställningar. Då handlar det om att tänderna flyttat sig, att tungan inte får plats i munnen eller att andningen försvårats. En del kan ha mycket allvarliga problem, se bland annat Stefans berättelse under fliken Min historia. 

Viktiga faktorer som bidrar till trångställda tänder är näringsbrister under uppväxten, att maten saknar tuggmotstånd och att barn sover med öppen mun. Den diet Weston A Price förordade med mycket buljong kokad på märgben, fisk eller kycklingben  är ett säkert kort för att bygga bredare käkar som gör att tänderna får plats. Vissa tungrörelser kan användas för att trycka ut käkarna och även träning att andas med näsan kan vidga käkpartiet. 

Om det inte hjälper finns andra sorts tandställningar, bland annat bioblock  eller så kallade ALF tandställningar, vars syfte är att trycka ut käkarna så att de växer till och därmed ger ordentligt med plats för tänderna. Sådana tandställningar fungerar även på vuxna. Se mer film med John Mew.

Tungan har en viktig funktion för tillväxt av käkarna. Många vet inte att tungan är vår starkaste muskel. När man sover med stängd mun och andas genom näsan faller tungan bakåt och trycker mot gommen och käkarna så att tillväxten stimuleras.

Se mer John Mews film
Se också denna hemsida
Till avhandlingen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)