- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Fluorid har länge ansetts motverka karies och därför har vissa länder tillsatt fluorid i dricksvatten. Sverige har inte gjort det och nu kommer alltmer forskning som visar att hög halt fluorid i dricksvattnet kan orsaka många olika besvär bland annat sänkt IQ hos barn. Här redovisas en artikel publicerad i danska Tandlægebladet av forskaren Phillip Grandjean som anser att intelligensen hos barn minskar om mamman druckit vatten med höga fluoridhalter under graviditeten.
Marginalen till när fluorider är skadliga är mycket liten och därför finns anledning att varna för alltför mycket fluorider i vatten och tandkräm. Lär barnen att spotta ut tandkrämen om du tycker det är viktigt med fluortandkräm. Nu finns alternativ se mer i nästa nummer av Tf-bladet och här.
Nu har danska forskare bekräftat att mödrarnas intag av fluorider under graviditeten kan påverka barnets tandutveckling och också minska deras intelligensnivå mätt som IQ. Gravida ska alltså vara uppmärksamma på intaget av fluorider. Fluorider påverkar hjärncellerna och sköldkörteln negativt.
Fluorid i vatten tas till 75 till 90 procent upp i kroppen. Merparten binds i skelettet och i tänderna. Hos barn uppträder fluoros i form av vita fläckar på tänderna om intaget av fluorider är för högt. Fluorider passerar också placentan och når alltså fostret.
Fluorider finns i höga halter i vissa områden i Sverige och det gäller framför allt från borrade brunnar. Kontrollera detta via kommunens miljöinspektörer. Bor man i ett sådant område behövs inte fluortandkräm, det kan till och med vara skadligt. Inte heller ska man ta fluortabletter eller pensla tänderna med fluorlack.
Andra källor till fluorider är flaskvatten och olika teer. Flaskvatten ska aldrig innehålla mer än 0,5 mg/liter. Ramlösa är det svenska flaskvatten som har högst fluorhalt. På deras flaskor finns information som varnar för att ge vattnet till barn. Bladteer innehåller höga halter fluorider medan örtteer är rätt harmlösa. Forskarna anser att gravida inte ska dricka mer än en stor kopp te om dagen.
Forskarna till refererad artikel menar att det i dag inte finns evidens för att karies minskar om man tillsätter fluor i dricksvatten. SBU har i en undersökning funnit att fluor i tandkräm kan minska riskerna för karies. Då handlar det alltså om lokal påverkan.
Nu finns emellertid andra tandkrämer som baseras på hydroxiapatit, vilket är ett ämne som tänderna byggs upp av och som innehåller mycket kalcium och fosfater. Dessa tandkrämer är minst lika bra som tandkrämer med fluor. För den som inte vill utsätta sig för riskerna med fluor fungerar tandkrämer med hydroxyapatit mycket bra enligt den forskning som finns.
Till forskningsartikeln (danska)