Av en avhandling vid Malmö universitet framgår att vissa bettavvikelser kan behandlas redan vid 9 års ålder och då räcker det med avtagbar tandställning under natten. Detta istället för fast tandställning som används vid konventionell tandreglering. För att klara det krävs dock motiverade föräldrar. Även hur barn med felställda tänder mår undersöktes i studien.

En enkät gjordes som besvarades av 71 barn med förstorat överbett, 93 med korsbett och 65 barn med normalbett. Resultatet visade att de barn med överbett mådde sämre än andra barn och blev mer mobbade, enligt enkäten. 

Forskaren Jenny Kallunki fann att även barn som ännu inte kommit upp i tonåren påverkas av kamraternas åsikter om deras utseende. Även det är ett argument för att börja tidigt med tandreglering i de fall sådan behövs.

Hon beskriver i avhandlingen två behandlingsstrategier: antingen börja i tidigt (9-11 år) med avtagbar tandställning eller börja senare (13-15 år) och då med fast tandställning. Eftersom tidig start med tandställning innebär att en avtagbar sådan kan användas och endast under natten så borde det vara att föredra för barnet. 

Tidigare har vi skrivit om John Mew och hans arbete med tandreglering, som skiljer sig från det konventionella tänkandet. Han anser precis som Jenny Kallunki att det är viktigt att börja tidigit innan ansiktet växt färdigt. Han tycker dock att man kan börja redan i 6- till 8-årsåldern.

Hans koncept bygger på att överkäken utvidgas så att tänderna får plats och att underkäken sedan följer efter. Det handlar framför allt om tungans position i munhålan och att den ska trycka mot käkarna för att pressa dem utåt och framåt. Hans metod använder kallade bioblock dom är en sorts tandställning som tvingar tunga på rätt plats och som vidgar överkäken.  Se mer här.

Till sammanfattning av avhandlingen på Dental24
Till avhandlingen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)