Benskörhet börjar redan i klimakteriet och ofta kopplas det till minskad bildning av östrogen och risk för kalciumbrist. Efter en tids kalciumbrist märks en skörhet i skelettet som gör att man lättare får höftfrakturer eller andra benbrott. 

Kvinnor får oftare osteoporos än män, vilket beror på minskad östrogenhalt som i sin tur påverkar kroppens mineralbalans. Vitamin D3 och vitamin K2 är viktiga vitaminer som hjälper kroppen att hantera kalcium. 

Selen är också viktigt genom att minska kroppens oxidativa stress och inflammationer. Selen påverkar också sköldkörteln som i sin tur är viktig för benbildningen. Även jod kan behövas för att hålla sköldkörtel vid god vigör.

Magnesium, kalium och fosfater har också betydelse för att hålla skelettet intakt. Obalanser av samtliga mineraler är av ondo och de behövs som tillskott vid begynnande osteoporos.

Probiotika med goda bakterier har också fungerat mot benskörhet. Främst är det forskare vid Sahlgrenska akademien och Göteborgs universitet som berättat att de som fick probiotika bara fick hälften så svår benförlust jämfört med kvinnor som fick placebo. 

Till artikel i Kurera.se
Till forskning om selen (Tf:s hemsida och där finns också forskningsreferensen)
Magnesium och osteoporos, forskningsrapport (engelska)
Vitamin K2 och osteoporos
Till forskning om bakterietillskott och osteoporos (engelska)
Till artikel om fosfoater

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)