- Hälsa

Benskörhet börjar redan i klimakteriet och ofta kopplas det till minskad bildning av östrogen och risk för kalciumbrist. Efter en tids kalciumbrist märks en skörhet i skelettet som gör att man lättare får höftfrakturer eller andra benbrott.
Kvinnor får oftare osteoporos än män, vilket beror på minskad östrogenhalt som i sin tur påverkar kroppens mineralbalans. Vitamin D3 och vitamin K2 är viktiga vitaminer som hjälper kroppen att hantera kalcium.
Selen är också viktigt genom att minska kroppens oxidativa stress och inflammationer. Selen påverkar också sköldkörteln som i sin tur är viktig för benbildningen. Även jod kan behövas för att hålla sköldkörtel vid god vigör.
Magnesium, kalium och fosfater har också betydelse för att hålla skelettet intakt. Obalanser av samtliga mineraler är av ondo och de behövs som tillskott vid begynnande osteoporos.
Probiotika med goda bakterier har också fungerat mot benskörhet. Främst är det forskare vid Sahlgrenska akademien och Göteborgs universitet som berättat att de som fick probiotika bara fick hälften så svår benförlust jämfört med kvinnor som fick placebo.
Till artikel i Kurera.se
Till forskning om selen (Tf:s hemsida och där finns också forskningsreferensen)
Magnesium och osteoporos, forskningsrapport (engelska)
Vitamin K2 och osteoporos
Till forskning om bakterietillskott och osteoporos (engelska)
Till artikel om fosfoater