Barn ska inte behöva bli tandvårdsrädda är en slutsats av forskning vid Malmö universitet. För första gången i historien har man studerat hur barn upplever smärta hos tandläkaren. Forskaren Mats Berlin visar hur viktigt det är med ett bra omhändertagande och så smärtfri behandling som möjligt. 

Väldigt många är rädda för att gå till tandläkaren och den smärta det kan förorsaka. Tandvårdsrädsla gör att många undviker att gå till tandläkare trots att de egentligen behöver det. Därmed fördröjs åtgärder och tänderna kan i värsta fall ta stor skada. Kostnaderna kan bli betydande både för samhället och den enskilda. 

Många gånger har skräcken startat under barndomen då barnen tvingats till tandläkaren och kanske inte heller förberetts på vad ett ingrepp innebär. Forskningen visar att det är en underanvändning av lokalbedövning i allmäntandvården. 

Vid mindre lagningar kan tandläkaren tycka bedövning är onödig, men för att minska risken för senare tandvårdsrädsla är det ändå viktigt att tandläkaren har tid att berätta om ingreppet, men också att lokalbedövning används mer frekvent och särskilt i barn och ungdomstandvården. 

Lasertandvård har vi tidigare skrivit om på hemsidan och det är ett bra alternativ för barn för att motverka tandläkarskräck. Lasertandvården gör sällan ont på grund av att pulserna har en viss bedövande effekt och sällan behövs därför vanlig lokalbedövning. Man slipper också borrljudet. Lasertandvården som alternativ i barn- och ungdomstandvården togs dock inte upp i avhandlingen.

Till artikel från forskning.nu
Till avhandlingen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)