- Forskning
- Hälsa
- Politik

Barn ska inte behöva bli tandvårdsrädda är en slutsats av forskning vid Malmö universitet. För första gången i historien har man studerat hur barn upplever smärta hos tandläkaren. Forskaren Mats Berlin visar hur viktigt det är med ett bra omhändertagande och så smärtfri behandling som möjligt.
Väldigt många är rädda för att gå till tandläkaren och den smärta det kan förorsaka. Tandvårdsrädsla gör att många undviker att gå till tandläkare trots att de egentligen behöver det. Därmed fördröjs åtgärder och tänderna kan i värsta fall ta stor skada. Kostnaderna kan bli betydande både för samhället och den enskilda.
Många gånger har skräcken startat under barndomen då barnen tvingats till tandläkaren och kanske inte heller förberetts på vad ett ingrepp innebär. Forskningen visar att det är en underanvändning av lokalbedövning i allmäntandvården.
Vid mindre lagningar kan tandläkaren tycka bedövning är onödig, men för att minska risken för senare tandvårdsrädsla är det ändå viktigt att tandläkaren har tid att berätta om ingreppet, men också att lokalbedövning används mer frekvent och särskilt i barn och ungdomstandvården.
Lasertandvård har vi tidigare skrivit om på hemsidan och det är ett bra alternativ för barn för att motverka tandläkarskräck. Lasertandvården gör sällan ont på grund av att pulserna har en viss bedövande effekt och sällan behövs därför vanlig lokalbedövning. Man slipper också borrljudet. Lasertandvården som alternativ i barn- och ungdomstandvården togs dock inte upp i avhandlingen.